- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elevii din clasele primare vor putea lua premii din anul şcolar 2024-2025. Schimbare majoră în Statutul Elevului

27 Sep, 14:34 • Russo George
Elevii din clasele primare vor putea primi premii începând cu anul școlar 2024-2025, dacă obțin calificativul anual „Foarte bine”, conform noului Statut al Elevului, publicat recent în Monitorul Oficial. Această schimbare vine odată cu implementarea ordinului ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024.
Elevii din clasele primare vor putea lua premii din anul şcolar 2024-2025. Schimbare majoră în Statutul Elevului

Până în acest moment, doar elevii din clasele gimnaziale, liceale și profesionale erau eligibili pentru a primi astfel de premii. Elevii din ciclul primar vor beneficia pentru prima dată din 1999 de această oportunitate, care are rolul de a încuraja performanța și implicarea în procesul educațional.

Art. 13 – „(5) Elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional pot obține premii dacă:

a) au obținut primele medii generale pe clasă și acestea nu au valori mai mici de 9.00, respectiv calificativul Foarte bine — în cazul elevilor din ciclul primar; pentru următoarele medii se pot acorda mențiuni conform reglementărilor interne ale unității de învățământ;

b) s-au distins la una sau la mai multe discipline/module de studiu;

c) au obținut performanțe la concursuri, festivaluri, expoziții și la alte activități extrașcolare desfășurate la nivel local, județean/al municipiului București, național sau internațional;

d) s-au remarcat prin fapte de înaltă ținută morală și civică.

(6) Pot fi acordate premii și pentru alte situații prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ.”, se arată în Statutul Elevului.

„Unitatea de învățământ preuniversitar poate stimula activitățile de performanță înaltă ale copiilor/elevilor la nivel local, național și internațional, prin alocarea unor premii, burse, din partea asociației părinților, a agenților economici, a fundațiilor științifice și culturale, a comunității locale și altele asemenea”, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial.

În Statutul din 2016 era menționat că puteau obține premii elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional, postliceal au obținut primele medii generale pe clasă și acestea nu au valori mai mici de 9.00, fără să apară aici elevii din clasele primare.

Elevii din clasa pregătitoare nu vor putea primi premii, pentru că aceștia nu primesc calificative, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Articolul 96 – „(1) Rezultatele evaluării se exprimă, după caz:

a) în învățământul primar, cu excepția clasei pregătitoare, pe parcursul căreia nu se acordă note sau calificative, prin calificative: „foarte bine“, „bine“, „suficient“ sau „insuficient“;

b) în învățământul gimnazial, prin note de la 1 la 10;

c) în învățământul liceal și în învățământul postliceal, prin note de la 1 la 10;

d) prin punctaje/coduri specifice, în cazul testelor standardizate aplicate în afara evaluărilor externe prevăzute de lege;

e) prin rapoarte anuale de evaluare a dezvoltării fizice, socioemoționale, cognitive, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare, pentru clasa pregătitoare și clasa I”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2024.

Cum se încheie media cu calificative, potrivit ROFUIP 2024:

Articolul 110

 – „(1) La clasele I-IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu.

(2) Pentru aceste clase, calificativul pe disciplină se stabilește astfel: se aleg două calificative cu frecvența cea mai mare, acordate în timpul anului școlar, după care, în perioadele de recapitulare și de consolidare a materiei, în urma aplicării unor probe de evaluare sumativă, cadrul didactic poate opta pentru unul dintre cele două calificative, în baza următoarelor criterii:

a) progresul sau regresul elevului;

b) raportul efort-performanță realizată;

c) creșterea sau descreșterea motivației elevului;

d) realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregătire sau de recuperare, stabilite de cadrul didactic și care au fost aduse la cunoștința părintelui/reprezentantului legal.

Articolul 111 – (1) În învățământul primar, calificativele anuale la fiecare disciplină se consemnează în catalog de către învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar/profesorul de specialitate. Calificativele la purtare se consemnează în catalog de către învățători/institutori/profesorii pentru învățământul primar.

(2) În învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, mediile anuale pe disciplină/modul se consemnează în catalog de către cadrul didactic care a predat disciplina/modulul. Mediile la purtare se consemnează în catalog de profesorii diriginți ai claselor”.

Citeşte şi: Bâlbe ale MIPE în ce priveşte pragul de venit al beneficiarilor tichetelor educaţionale pentru copiii de grădiniţă