Elevii din Cluj vor primi consiliere legată de alegerea unei cariere printr-o metodă neobișnuită. Mai exact, elevii vor fi supuși unui nou test pentru a ce meserie li se potrivește și asta prin scanarea palmelor. Acest lucru este posibil datorită unui dispozitiv inventat de un român, care costă 2.500 de euro, transmite Antena 3 CNN.
Proiectul în care sunt implicați elevii din Cluj este o premieră în România și constă în testarea elevilor cu ajutorul unui aparat special, pentru a identifica abilitățile lor native și a-i îndruma în alegerea unei cariere.
Acest sistem nou permite crearea profilului vocațional, înlocuind chestionarele tradiționale interpretate de psihologi. Proiectul pilot la care vor participa elevii din Cluj, denumit „Încotro? Eu?”, va începe în luna februarie și va fi dedicat elevilor de liceu.
„Va fi un proiect pilot care începe în luna februarie și va dura până în iunie, iar în funcție de rezultate vom vedea dacă îl extindem în anul școlar viitor.
În prima fază, vor fi 100 de elevi în fiecare lună. Noul sistem îi va ajuta pe elevi să ia decizii legate de carieră”, a declarat Marinela Marc, directorul Inspectoratului Școlar Județean Cluj despre inițiativa în care vor fi implicați elevii din Cluj.
Camelia Bakri, președintele Genesis Lions Club Cluj, partener în acest proiect, a precizat că testele vor fi realizate în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră, iar elevii minori vor avea nevoie de acordul părinților. Astfel, testarea elevilor va implica scanarea mâinilor timp de cinci minute, cu ajutorul dispozitivului inventat de un român.
„Tehnologia MindMi este una nouă și avansată, bazată pe un aparat inventat de un inventator român. După testarea mâinilor, elevii de clasa a XI-a vor fi testați în carieră și cu teste standardizate.
Practic, oferim copiilor indeciși informații despre abilitățile native care i-ar putea face să dezvolte competențe maxime într-o anumită carieră”, a explicat Bakri.
Dispozitivul a fost inventat de Dumitru Grigore și reprezintă un sistem inovator, premiat la nivel național și internațional.
„Este un neurostimulator, pe care elevii își pun palmele. Ulterior, sunt supuși unor impulsuri electrice de voltaj foarte mic prin care le este stimulat creierul.
Creierul răspunde înapoi, moment în care scannerul intră în modul de colectare date. Procesul se repetă până se colectează date suficiente la nivel de activitate neurodermală, iar informațiile sunt interpretate de un algoritm inventat de noi”, a explicat Andrei Galoș, reprezentant al Psyhometric Systems Cluj-Napoca.
Te-ar putea interesa și: Avocatul Poporului atacă la CCR legea privind acordarea de burse de merit pentru minim 30% din elevii unei clase