- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elevii din România ar putea avea mai multe ore la școală. Ligia Deca anunță o nouă decizie

23 Oct, 15:01 • Bumbeneci Diana
Mai multe ore pentru elevii din România. Propunerea neobișnuită a ministrului Ligia Deca pentru a stopa fenomenul meditațiilor particulare
Elevii din România ar putea avea mai multe ore la școală. Ligia Deca anunță o nouă decizie

Ministrul Educaţiei

anunţă mai multe ore pentru elevii din România. Propunerea neobişnuită i-a uimit pe profesori, dar şi pe părinţii care sunt îndemnaţi să ceară ore suplimentare la şcoală.

Mai multe ore la școală

În acest sens, Ligia Deca are ca obiectiv principal să oprească fenomenul meditaţiilor în privat, care costă sume destul de mari. Desigur, dascălii au reacţionat la această declaraţie, aceştia susţinând că propunerile Ministerului Educației nu sunt realiste.

Mi se pare puțin forțată treaba asta. Ca să faci o recuperare la modul serios, așa cum se face, înseamnă să stai peste numărul tău de ore la școală, cu un elev, cu doi, cu cinci. Asta înseamnă niște ore suplimentare pe care cine le plătește? Nu le plătește nimeni.

Așa cum profesorii nu sunt plătiți nici pentru sâmbetele și duminicile în care se duc la olimpiadele școlare. Începând din anul 2010, s-au tăiat toate aceste sporuri, nu mai există nici salariul de merit, nici ore suplimentare, nici fond de 2%, nici nimic”, a explicat directoarea Colegiului Național„ I.L. Caragiale” din București.

Mai multe ore pentru elevii din România?

Declaraţia Ligiei Deca legată de fenomenul meditaţiilor private pune profesorii din România pe jar. Ministrul Educaţiei le cere dascălilor să stea mai multe ore la şcoală cu elevii pentru ca părinţii acestora să nu mai fie nevoiţi să plătească “pregătire” în particular.

Citește și: Programul „Primul student din familie”. Ligia Deca dă vestea cea mare: sunt 104 milioane de euro pentru români

Oficialul a mai completat că sunt luate în calcul situaţii în care copiii au nevoie de un ajutor suplimentar, lecţiile din clasă nefiind suficiente pentru a ajunge la performanţă.

Faptul că avem copii care iau notă mare la Evaluarea Națională fără să fie meditați este o dovadă că nu avem nevoie de pregătire suplimentară întotdeauna. Nu spun că uneori nu este nevoie de o personalizare, dar aș prefera ca părinții să solicite acest lucru școlii, decât să încerce să suplinească cu costuri suplimentare. Haideți să cerem de la școală ce ne dorim de la școală și după aceea să constatăm sau nu că ea poate să ne ofere și să luăm alte măsuri, nu să începem automat să căutăm în altă parte.

„Trebuie discutat cu profesorii de la clasă pentru a înțelege clar care este nevoia reală de pregătire suplimentară, pentru că sunt convinsă că majoritatea copiilor, dacă vin la ore, dacă folosesc oportunitățile de formare suplimentară, sau de recapitulare, sau de consolidare pe care le oferă școala și dacă există un dialog între familie și cadru didactic, nu ar avea nevoie de acest instrument”, a spus Ligia Deca.

În unele şcoli, sistemul este funcțional

Tot în acest context, Ligia Deca a mai transmis că sistemul cu mai multe ore pentru elevii din România este deja implementat în unele şcoli din ţară şi funcţionează de minune. Trebuie totul stabilit la nivel de instituţie, iar fiecare dascăl în parte să fie atent la cei care ar putea avea de câştigat în urma acestor ore suplimentare.

Majoritatea cadrelor didactice fac asta deja. Școlile s-au organizat astfel încât să ofere astfel de consolidări înainte de examenele naționale și eu cred că dacă există acest dialog sincer între familii și școală, lucrurile se vor îmbunătăți”.

Vezi și: Examenele de Evaluare Națională 2025 și Bacalaureat 2025.. Ligia Deca a publicat calendarul

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult