Elevii din România se vor bucura de un nou sprijin de la Guvern. Ministerul Educației are în plan să premieze tinerii dedicați studiului. Aceștia din urmă vor avea șansa de a primi burse de merit în valoare de 450 de lei pe lună.
Ministerul Educației se pregătește să aducă o serie de îmbunătățiri în acordarea burselor de merit pentru elevii din licee și gimnazii. Potrivit proiectului, tinerii din învățământul preuniversitar vor avea ocazia să primească burse consistente pentru eforturile lor academice.
Noul regulament prevede că se vor califica pentru bursa de merit primii 30% dintre elevii din fiecare clasă, în funcție de mediile obținute. Mai mult, automat vor primi burse de merit toți elevii cu medii generale de peste 9,50, recunoscându-le astfel excelenta în învățare.
„Practic, vor primi burse de merit 30% din elevii din fiecare clasă, iar în situaţia în care prin aplicarea acestui procent de 30% numărul rezultat nu va include toţi elevii care au o medie de minim 9,50, atunci listele se vor extinde astfel încât să cuprindă şi elevii care au obţinut în anul şcolar trecut o medie generală de cel puţin 9,50. (…) Am încercat să nu fim acuzaţi că schimbăm regulile în timpul jocului, pentru că sunt elevi care în anul şcolar trecut s-au pregătit şi au obţinut rezultate la învăţătură, respectiv medii generale peste 9,50 ştiind că acesta este pragul peste care se poate obţine o bursă de merit. (…) În situaţia în care numărul rezultat prin aplicarea procentului de 30% nu acoperă toţi elevii cu medii generale peste 9,50 atunci se va extinde lista pentru a fi incluşi şi aceştia”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru, potrivit Mediafax.
Cu cuantumul de 450 de lei pe lună, bursele de merit reprezintă o recunoaștere a eforturilor și performanțelor academice ale tinerilor. Cu atât mai mult, noul regulament prevede extinderea beneficiilor și către elevii de clasa a V-a, dar acestea vor fi aplicate începând cu luna ianuarie 2024, după ce aceștia vor parcurge primele două module de studiu.
„În ceea ce priveşte bursele sociale, pentru că şi acolo au fost discuţii (…) am pus în aceeaşi categorie elevii orfani de unul sau de ambii părinţi care vor primi bursă socială fără a fi condiţionaţi de vreun nivel al venitului. Am prevăzut în acest proiect de ordin mai multe categorii de burse sociale. O bursă socială pentru familiile cu venit mic.
Aici se vor încadra elevii care provin din familii care obţin un venit mediu pe membru de familie min 50% din salariul minim net pe economie, luându-se în considerare toate veniturile care fac obiectul impozitului pe venit. Avem şi bursele sociale pentru elevii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, unde nu se vor lua în considerare veniturile pe membru de familie. Şi bursele pentru elevii care suferă de anumite afecţiuni, la fel fără a fi condiţionaţi de vreun nivel al venitului şi totodată bursele pentru copiii care provin din familiile monoparentale, la fel, nici aici nu vom lua în considerare venitul pe mebru de familie”, a precizat Florin Lixandru.
Proiectul de ordin care face referire la metodologia de acordare a burselor va fi supus discuției în Comisia de Dialog Social de vineri, la Ministerul Educației. După dezbatere, dacă acesta va fi aprobat, urmează să fie publicat Monitorul Oficial și va intra în vigoare, iar elevii cu merite depline vor putea să se bucure de sumele promise de Guvern.