Potrivit ulimei raportări a Ministerului Educației, din luna ianuarie, circa 516.000 de elevi, inclsuiv de clasa a V-a, beneficiază de bursele de merit, scrie edupedu.ro.
Suma pentru bursa de merit pe luna aprilie nu mai variază de la un județ la altul în funcție de vacanța mobilă din fevruarie – martie, ci este influențată doar de zilele de vacanță de primvară.
Bursele de merit sunt calculate după o formulă ce implică numărul de zile de cursuri și numărul de zile de vavanță.
Calculul se bazează pe formula (CmB/NZL) x (NZL – NZV) din metodologia de acordare a burselor școlare, potrivit sursei citate anterior.
CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
NBZ = număr de zile lucrătoare în luna respectivă;
NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă.
În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.
Citește și: Ministerul Educației anunță noi burse școlare. Care sunt elevii care vor primi 300 de lei pe lună
Potrivit modelului de calcul, sunt 22 de zile lucrătoare, după definiția din metodologie, în luna aprilie, și 2 zile de vacanță (29 – 30 aprilie – zilele de luni și marți din Săptămâna Mare). Astfel, (450:22) x (22-2) = 409 lei.
Elevii au primit 409 lei și pe luna octombrie 2023, la prima plată a burselor școlare din acest an școlar, făcută pe 15 noiembrie.
Bursele tehnologice ar urma să fie de 273 de lei, după același model de calcul care se aplică și acestora.
Niciun elev român nu primește bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, începând din septembrie 2023, deoarece bursele de merit și cele tehnologice sunt condiționate de o formulă de calcul în funcție de numărul de zile de școală. Acest lucru se întâmplă pentru că în fiecare lună din anul școlar 2023 – 2024, potrivit calendarului oficial, există zile dintr-o vacanță școlară.
Singurii elevii care au primit bursa de merit la valoarea minimă stabilită de lege (450 de lei) au fost cei din București și 27 de județe, la plata din 12 aprilie, pentru luna martie.
Cuantumul minim al burselor
Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație al eunităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale sau alte venituri obținute potrivit legii.
Valoarea cu care sunt majorate este stabilită de școli, începând de anul acesta, iar consiliile locale doar alocă sume.
În anul școlar 2024 – 2025, acordarea burselor ar putea fi modificată. Un nou proiect de metodologie lansat de Ministerul Educației prevede ca bursa de merit să fie acordată pentru elevii cu media anuală peste 9,50 și prevede și o bursă de reziliență pentru elevii care au cel puțin media 8. Atât elevii cu medii peste 9,50, cât și cei cu medii peste 7 vor primi burse în limita a 30% din totalul de elevi din clasă.
Mai mult, prezența la școală și media 10 la purtare ar urma să fie criterii obligatorii pentru burse. La mai mult de 10 absențe nemotivate într-o singură lună, elevii nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență socială sau tehnologică pentru lune respectivă.