Tensiuni în Camera Deputaților! Parlamentarii au făcut mai multe propuneri în ceea ce privește legile educației, printre care și introducerea unei noi materii opționale pentru elevi la examenul de Bacalaureat: religia. Așa cum relatează antena3.ro, social-democrații au fost de acord cu acest amendament.
Pe parcursul zilei de ieri, în Camera Deputaților, parlamentarii au votat un amendament propus de cultele religioase, prin care diversitatea identitară să fie înlocuită cu cea religioasă. Așa cum arată primele informații, subiectul este unul care a provocat o mare tensiune: coaliția de guvernare nu și-a dat acordul.
Astfel, este posibil ca acest articol din legile educației să rămână la varianta inițială. Cu toate acestea, discuțiile urmează să fie reluate pe parcursul săptămânii viitoare, după ce ședința a fost întreruptă de liderul social-democraților. Ultimele informații arată că nici Ministerul Educației nu este de acord cu acest amendament.
În ceea ce privește introducerea religiei ca materie opțională pentru elevi la examenul de Bacalaureat, se pare că social-democrații sunt de acord cu un astfel de amendament. Programul stabilit de către reprezentanți arată că, pe parcursul săptămânii viitoare, legile educației ar trebui să primească votul final în Camera Deputaților.
Citește și: BAC 2023. Toți elevii trebuie să știe asta! A fost modificată data înscrierii la examenul de Bacalaureat
Mai mult decât atât, parlamentarii au evidențiat peste 1000 de amendamente, în fața cărora așteaptă un răspuns. Printre propuneri se află și pedepse mai dure pentru elevii agresori și diferite schimbări la examenele naționale.
Ligia Deca a declarat pe parcursul zilei de astăzi că „este foarte bine că diversitatea rămâne un principiu al sistemului educațional românesc”. Întrebată dacă religia va fi introdusă drept materie opțională la Bacalaureat, ministrul a precizat că „Parlamentul este suveran”, astfel, nu poate anticipa ce decizie se va lua din acest punct de vedere.
„Este foarte bine că diversitatea rămâne un principiu al sistemului educaţional românesc, diversitatea, aşa cum trebuie ea înţeleasă, cu toate particularităţile pe care copiii nu le pot influenţa, şi care nu ar trebui să îi împiedice să aibă acces la educaţie.
Vizavi de celelalte articole care ţin de specificul învăţământului confesional sau de, în general, rolul cultelor în ceea ce înseamnă învăţământul, rămâne să le discutăm şi să vedem care este cea mai bună cale de mijloc.
Menţionez însă că acel articol care vizează libertatea de gândire vizează independenţa faţă de ideologii, dogme sau politizare în sine, este un articol care există şi acum în Legea educaţiei, din anul 2011, avem peste 10 ani în care acest articol nu a pus nicio problemă”, declară Deca.
„Eu nu pot anticipa ceea ce Parlamentul va decide, Parlamentul este suveran. Noi suntem aici să oferim punctul nostru de vedere tehnic şi, sigur, să justificăm, să motivăm varianta de lege care a ajuns în Parlament şi pe care ministerul şi-o asumă. (…)
La dezbaterea de săptămâna trecută cu reprezentanţii cultelor, reprezentanţii cultelor nu au intrat în toate amendamentele depuse la Parlament, nici nu le-am avut cât să ne uităm pe ele în timp real, ei au ridicat câteva chestiuni la care, la dezbateri, ministerul şi-a exprimat punctul de vedere. (…)
În ceea ce priveşte, de exemplu, religia la examenul de Bacalaureat, spun şi acum ceea ce am spus şi atunci – religia – sau mă rog materii din zona teologică – există la Bacalaureat deja pentru liceele vocaţionale teologice. Discuţia pentru extinderea acestei posibilităţi este în continuare în desfăşurare”, completează ministrul Educaţiei.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Schimbări majore la Bacalaureat și Evaluare Națională. Ministrul Educației anunță cum vor susține elevii examenele