Eliminarea facilităților fiscale din agricultură, decizie luată de Guvernul României la începutul acestui an pentru a respecta cerințele PNRR, a avut un impact semnificativ asupra sectorului agricol și alimentar, crescând costurile de producție și procesare, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: O studentă din Iași a transformat dragostea pentru pământ într-o afacere de succes: „Sunt crescută în fermă și mi se pare că mă identific total. Agricultura este doar pentru cei care au pasiune și dedicare”
Această măsură a afectat mai ales industria alimentară, care s-a văzut nevoită să acopere acele facilități fiscale pentru a preveni pierderea angajaților, ceea ce a dus la o presiune financiară suplimentară asupra procesatorilor. Potrivit lui Radu Timiș, CEO al unei companii de procesare a mezelurilor, eliminarea acestor subvenții a generat dificultăți majore, iar acest impact se va reflecta în inflația din acest an.
„Aceste sume și subvenționarea fost eliminate ne-au obligat pe noi, procesatorii, să menținem să suportăm din propria cheltuială aceste facilități, ceea ce sigur înseamnă că pentru noi e foarte greu ca dintr-o creștere a productivității pe termen scurt să reușim să acoperim aceste pierderi. Acest lucru sigur se va vedea într-o oarecare măsură în inflația de anul acesta”, a declarat Radu Timiș- CEO companie de procesare mezeluri.
„A fost un impact financiar pe cashflow operațional imens și pentru noi suntem peste 4.400 de angajați și vă dați seama ce impact a avut, pentru că nu a vrut ca angajații noștri să suporte această presiune. A trebuit compania să o suporte. Toți angaații noștri nu au suferit niciun fel financiar aceste lucruri”,a declarat Octavian Păltănea, director dezvoltare companie de procesare carne.
Mai mult, un alt aspect esențial în acest context este birocrația excesivă care îngreunează accesul la finanțări și la avizele necesare pentru investiții. Potrivit lui Ioan Popa, CEO al unei companii de procesare carne de pui, autorizațiile de construcție în România sunt obținute de obicei după perioade foarte lungi, ceea ce afectează grav ritmul și planificarea afacerilor mari.
„Sunt încă angrenat acum într-o investiție de 150 de milioane de euro. Am început-o în iulie anul trecut și mi-am propus o termin în septembrie anul ăsta, dar cu ajutorul statului, cu ghilimele de rigoare, n-o să termin eventual în iulie anul viitor. Poți să fii și Papa de la Roma că nu obții astăzi la o investiție serioasă mai repede un an, un an jumate, o autorizație de construcție în România”,susține Ioan Popa, CEO companie procesare carne de pui.
De asemenea, fermierii se confruntă cu dificultăți legate de obținerea subvențiilor europene, întâmpinând blocaje din cauza reglementărilor stricte privind terenurile, ceea ce îi pune în imposibilitatea de a încasă banii necesari pentru a-și dezvolta afacerea.
„Alți fermieri care sunt blocați la plata subvenției pentru că, nu știu, au lucrat terenul pe lângă un canal, că au fost prea aproape de apă, iar la momentul de față nu au subvențiile încasate. Cumva ar trebui găsite soluții vizavi de aceste probleme, ca să nu mai apară aceste blocaje, pentru că fermierii își iau credite”, a declarat Radu Micu, administrator cooperativă agricolă.
Te-ar mai putea interesa și: Agricultura ecologică: Costuri, provocări și soluții durabile, în viziunea antreprenorului Călin Cozma