Tichetele de vacanță vor deveni un vis frumos pentru mulți hotelieri din România. Acestea ar putea dispărea, iar milioanele de români care le foloseau în țară ar putea să aleagă litoralul străin.
11 milioane de turiști au fost plecați pe litoralul românesc în această vară, iar dintre ei, circa 9,5 milioane au fost români. 42 de milioane de vouchere de concediu, în suport electronic, au fost emise în 2022, iar anul acesta 38 de milioane. În momentul de față se discută despre eliminarea totală a acestor tichete pentru bugetari, lucru ce poate determina o adevărată criză a sectorului turistic din România.
Potrivit Ministerului de Finanțe, voucherele de vacanță emise anul trecut au avut o valoare de 1,8 miliarde de lei, iar valoarea totală a pieței unităților de cazare a fost de 20%. Aceste vouchere se acordă angajaților din sistemul public, iar banii provin de la bugetul de stat. Există și companii private care oferă astfel de beneficii angajaților.
În doar un an, un angajat ar putea avea vouchere în valoare de 1.500 de lei, iar scopul lor e încurajarea turismului intern. Există un plan al Guvernului prin care se dorește eliminarea tichetelor de concediu pentru persoanele care lucrează în sistemul public și au salarii mari.
Măsura de eliminare totală a tichetelor pentru bugetarii cu salarii mari apare în documentul cu măsurile fiscale adoptate recent. Printre ele se numără și reducerea numărului de tichete de vacanță care sunt acordate către angajații de la stat. Vorbim, mai exact, de bugetarii care au salarii de peste 8.000 de lei. Aceștia nu vor mai beneficia de tichete de vacanță. La momentul actual, nu se cunoaște ce fel de impact va avea această măsură asupra pieței locale, mai ales că, potrivit mai multor persoane care activează în domeniul HoReCa, plata cu vouchere a devenit din ce în ce mai populară.
„A crescut numărul persoanelor care plătesc cu voucherele. Din discuţiile avute cu turiştii, voucherele au stimulat turismul, mulţi mi-au zis că aveau voucherele, nu au vrut să le piardă, aşa că au plecat în vacanţă, nu pentru că nu îşi permiteau în mod normal o vacanţă, însă au vrut să le folosească. Voucherele ne ajută, mai ales că suportul electronic, cardul fizic funcţionează ca un card normal. Când voucherele erau emise pe hârtie, aveam o perioadă de aşteptare până să primim acei bani”, a declarat Tudor Andronic, proprietarul unei unităţi de cazare din Bucovina, potrivit Mediafax.
Citește și: Tichete de vacanţă şi pentru angajaţii de la privat. Voucherele de vacanţă ar putea fi acordate din 2024