Emiterea rovinietei va fi suspendată temporar pe data de 11 martie 2024, începând de la miezul nopţii, timp de aproximativ trei ore, în vederea actualizării informaţiilor privind perioadele de valabilitate ale acesteia, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), conform Digi24.
„(…) începând cu data de 11.03.2024, ora 00:00, pentru o perioadă de aproximativ 3 ore, emiterea rovinietelor în punctele de distribuţie, prin intermediul portalurilor web/aplicaţiilor dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile şi a dispozitivelor de procesare a plăţilor numerar/electronice (terminale) nu va fi posibilă.
Acest lucru este necesar pentru actualizarea informaţiilor privind perioadele de valabilitate ale rovinietelor şi a nivelului tarifelor pentru acestea în Sistemul Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare şi Control al Rovinietei – SIEGMCR, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Ordonanţei nr. 14/2024 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România”, se precizează în comunicat.
Mai mult de atât, în perioada 11 – 21 martie 2024, emiterea rovinietei prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) va fi suspendată, ca urmare a modificărilor ce trebuie realizate la nivelul fluxului de emitere de către dezvoltatorul aplicaţiei.
Reprezentanţi CNAIR menţionează că, pentru evitarea aplicării unor sancţiuni contravenţionale, utilizatorii reţelei de drumuri naţionale au posibilitatea de a achita în avans rovinieta cu valabilitate pentru data de 11 martie 2024.
În momentul de față, cea mai mică durată pentru care poate fi achiziționată rovinieta este de o săptămână, însă din 11 martie acest lucru se va schimba deoarece Ministerul Transporturilor va introduce rovinieta de o zi.
Pentru o mașină, aceasta va costa 2,5 euro pe zi. Pentru autoturismele care transportă marfă, tariful este de 8,6 euro pe zi. Cel mai mare tarif este perceput pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală de 12 tone: 11 euro.
Aceste schimbări vin ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Ordonanței nr. 14/2024 pentru modificarea și completarea OUG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.
Vezi mai multe știri: Majoritatea angajaților din Uniunea Europeană care lucrau part-time în 2023 erau femei. România face excepție