Emmanuel Macron a avertizat, iritat fiind, că nu va ceda în fața juntei din Niger, deoarece conflictul cu puciștii se complică. Ambasadorul francez pune problema „Ce am face dacă o lovitură de stat ca aceasta ar avea loc în Bulgaria sau România”, a informat Le Figaro.
Citește și: Emmanuel Macron a decis: bilete de tren ieftine. Franța, vizitată pentru doar 1 euro. Când expiră oferta
De asemenea, Parisul nu va recunoaște puterea puciștilor și nu va renunța la președintele Bazoum, ținut ostatic în palatul prezidențial timp de o lună după ce a fost răsturnat de la putere de armată. „Politica noastră este cea corectă”, a spus președintele. „Puciștii nu au nicio autoritate”. Și „dacă cedăm în fața argumentelor inadmisibile ale acestei alianțe baroce între acești așa-numiți panafricani și neo-imperialiști: trăim cu nebunii!”.
Într-un context foarte nefavorabil prezenței franceze în Africa, în timp ce militarii au fost deja nevoiți să părăsească Mali, Burkina Faso și Republica Centrafricană, Macron, deși a recunoscut că perioada a fost „foarte dificilă” – se pronunță împotriva criticilor făcute de autoritățile acestor țări, amplificate de presa risă coordonată de Wagner și repetate în buclă de o parte a populației. Emmanuel Macron a vrut să pună lucrurile africane la locul lor, amintind anumite adevăruri șterse de propagandă.
În același mod în care a apărat ajutorul acordat de armata franceză Mali în 2013, Emmanuel Macron și-a justificat sprijinul pentru președintele demis Bazoum, „un om integru, ales democratic, curajos”, a cărui înlăturare și detenție sunt „inacceptabile”. „Politica corectă ar fi să renunțăm la ea? Și ce am face dacă o lovitură de stat ca aceasta ar avea loc în Bulgaria sau România? Criticile vizează, de asemenea, Statele Unite, a căror politică față de puciștii nigerieni este considerată ambiguă la Paris”, a mai spus Macron.
De la lovitura de stat din Niger din 26 iulie, Parisul a sprijinit poziția ECOWAS, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest, care a impus sancțiuni și a amenințat că va interveni militar pentru a restabili ordinea constituțională în Niger. „Dacă ECOWAS abandonează Bazoum”, avertizează Macron, toți președinții din regiune ar putea suferi aceeași soartă, în fața „epidemiei de puciuri din Sahel”. El cere țărilor din regiune să aibă o „politică responsabilă”, deoarece „slăbiciunea” pe care unii „au arătat-o față de puciștii anteriori” este cea care a „hrănit vocațiile regionale”.
După Ucraina, Sahelul a reamintit încă o dată democrațiilor occidentale în ce măsură plăcile tectonice ale geopoliticii și, odată cu ele, balanța puterii, s-au mișcat. Contextul internațional, a amintit Emmanuel Macron în introducerea sa, e „întărit”. Ecuația „devine complicată” și „riscă să slăbească Occidentul și în special Europa noastră”.
Alte articole: Vizită neașteptată! Emmanuel Macron vine în România doar pentru câteva ore. Motivul oficial al prezenței sale în țară