- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

5 metode prin care poți să economisești energie electrică. În acest fel, rămâi cu mult mai mulți bani în buzunar

08 Aug, 18:05 • Stefan Simion
Consumul de energie electrică crește semnificativ pe timpul verii, atunci când aerul condiționat sau ventilatoarele merg aproape continuu. Și pe bună dreptate, căci temperaturile extrem de ridicate din ultimii ani fac aerul din orice incintă irespirabil.
5 metode prin care poți să economisești energie electrică. În acest fel, rămâi cu mult mai mulți bani în buzunar

Totuși, poți economisi energie electrică chiar și pe timpul verii, astfel încât facturile de peste vară să nu îți ia până și ultimul ban din buzunar. Experții în energie spun că, dacă în alte anotimpuri consumul mediu de energie dintr-o locuință este de aproximativ 280 kWh pe lună, în lunile iunie-septembrie acesta crește semnificativ.

O companie specializată în managementul inteligent al energiei vine în sprijinul românilor și le enumeră cele mai eficiente cinci meode de economisire a energiei.

Prin implementarea acestor sfaturi în viața noastră de zi cu zi, românii pot reuși să reducă consumul de energie electrică, diminuând cererea de energie din surse neregenerabile și reducând emisiile de gaze cu efect de seră”, a precizat Gabriel Tache, General Manager la Eaton România, potrivit adevarul.ro

5 metode prin care poți să economisești energie electrică

Iată, așadar, ce trebuie să faci pentru a diminua consumul de energie electrică pe timpul verii:

Alege electrocasnice eficiente: Atunci când îți achiziționezi un nou aparat electric, fii atent la eticheta energetică. Aceasta trebuie să fie A sau superioară. Acest tip de aparte consumă mai puțină energie, astfel, pe termen lung, poți face economii importante. Iar pentru a le optimiza funcționarea, așază-le la distanță de alte electrocasnice care emit căldură.

Citeste si România va avea prima clădire încălzită cu energie telurică. Investiția record va aduce mii de angajați

Scoate aparatele din priză atunci când nu le folosești, deoarece, chiar dacă nu sunt folosite, acestea continuă să folosească energie. Câți dintre noi nu își lasă laptopul sau telefonul în priză mult timp după ce acestea s-au încărcat? Totodată, menținerea aparatelor în priză este cauza scurtcircuitelor.

Folosește aerul condiționat setat la temperatura corectă: Aceasta este cuprinsă între 24 și 27 de grade Celsius, la această temperatură aparatul putând rămâne în funcțiune timp de 8-10 ore pe zi. În schimb, dacă setezi temperatura la 16-17 grade pe timp de caniculă, în 3-4 ore încăperea se va răci mult și vei închide climatizarea. Specialiștii spun că, în prima variantă, se consumă mai puțțină energie decât în cea de-a doua.

De reținut că fiecare grad în minus poate crește consumul de energie cu aproximativ 8%. De asemenea, este recomandat să efectuezi verificări tehnice regulate și să schimbi aparatul la câțiva ani, deoarece aparatele mai vechi au un consum crescut de energie.

Instalează-ți panouri solare: Aceasta nu doar că favorizează un consum mai sustenabil și ecologic, dar poate reduce considerabil costurile, eliminând dependența totală de rețeaua electrică.

Citeste si Ce facturi vor plăti românii începând cu 31 martie 2025? Anunțul momentului de la Ministerul Energiei

Integrează instrumente și aplicații pentru monitorizarea energiei: Printre exemplele de astfel de tehnologii se numără contoarele de energie, aplicațiile conectate, termostatele inteligente și asistenții virtuali. Acestea permit monitorizarea consumului energetic în timp real și, de asemenea, programarea dispozitivelor în funcție de nevoi.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult