E.ON, grupul german de energie, a raportat o creștere de aproape 40% a numărului de furturi de energie electrică și gaze naturale din rețelele de distribuție de profil din România, operate de Delgaz Grid, în 2023, transmite Profit.ro.
„Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat anul trecut un număr de 1.509 de cazuri de consum fraudulos, cu aproape 40% mai multe față de anul 2022, 906 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 603 la energie electrică”, conform E.ON.
Pentru a identifica persoanele responsabile și pentru a recupera prejudiciul cauzat, au fost întocmite și înaintate plângeri penale către autoritățile competente. E.ON, prin Delgaz Grid, a emis o avertizare cu privire la riscurile asociate utilizării instalațiilor clandestine și intervențiilor neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale sau electricitate, subliniind posibilitatea producerii unor incidente grave. Acest tip de acțiuni este adesea ignorat de către cei care încearcă să obțină energie gratuită, însă consecințele pot fi deosebit de periculoase.
„Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care „se bucură” de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din vecinătate și nu în ultimul rând, mediul”, transmite E.ON.
E.ON menționează că performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de intervențiile neautorizate și instalațiile clandestine, precum și de energia necontorizată. Protecțiile și automatizările sunt, de asemenea, influențate, deoarece acestea sunt concepute și ajustate pentru un consum declarat și cunoscut. În cazul fraudei, consumul nu poate fi anticipat, ceea ce duce la disfuncționalități în rețele și afectează și consumatorii cinstiți care își plătesc regulat facturile.
„Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru compania noastră, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție și/sau parametri neconformi ai energiei și gazelor naturale furnizate.
Cantitatea de energie sustrasă în cele 1.509 cazuri descoperite anul trecut se ridică la circa 24 de milioane de kWh, cu o valoare de peste 11,7 milioane de lei. Spre comparație, această cantitate de energie reprezintă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici dintr-un oraș cu circa 35.000 de locuitori (la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuință) sau de gaze naturale a locuitorilor dintr-o comună cu circa 5.000 de locuitori (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie”, se arată în comunicatul E.ON.
Te-ar putea interesa și: Ministrul Energiei aduce vești bune privind facturile românilor. Preţul plafonat la energie va fi menţinut până în martie 2025