Octavian Jurma avertizează că România se va confrunta foarte curând cu valul 7 al pandemiei de COVID.
Citește și Masca redevine OBLIGATORIE în Germania, pe fondul creșterii numărului de infectări de Covid
Medicul susține că valul șapte va debuta în România în luna noiembrie și că este doar o chestiune de timp până când va fi identificată și la noi versiunea BQ.1.1, despre care afirmă că este „cea mai periculoasă din această supă de viruși.”
Specialistul le recomandă autorităților să fie pregătite până la debutul valului 7 și să le ofere cetățenilor toate informațiilor de care au nevoie. Totodată, acestea trebuie să le pună la dispoziția românilor medicamentele necesare în lupta cu acest virus, precum vaccinul bivalent, adaptat noilor tulpini, dar și Paxlovid.
”Acum, este un întreg cocktail de viruși, dar se pare că noua versiune BQ.1.1 este cea mai periculoasă din această supă de viruși, cum i se mai spune. Pentru că acum avem cinci mutații care apar separat, independent, avem un fenomen foarte intens de convergență.
Practic, valul șapte va fi condus, în principal, de versiuni cu o evaziune extrem de mare față de imunitatea dobândită anterior. Aici este marele avantaj al noului vaccin bivalent și de asta insist foarte mult să-l avem disponibil. Ar trebui să-l promovăm pentru că este un nou vaccin și nu un simplu booster. Este un vaccin gândit pentru noile versiuni”, a mai spus Jurma.
Epidemiologul le atrage atenția românilor să i-a în serios gripa pentru că ea nu mai este o boală banală, asta în condițiile în care, în ultimii trei ani această afecțiune sezonieră a lipsit și automat imunitatea împotriva ei a scăzut.
Octavian Jurma susține că anul acesta ne vom confrunta cu un sezon gripal mai sever decât de obicei pentru că este foarte posibil să apară unele tulpini mai virulente, dar și un val potențial de COVID.
Medicul a explicat că o coinfecție gripă-COVID este o boală mai severă decât oricare dintre ele luate separat, iar oamenii de știință luptă să găsească armele potrivite împotriva ei.
”Rolul oamenilor de știință este să găsească călcâiul lui Ahile al virusului și să producă arme împotriva lui”, a adăugat Octavian Jurma.