- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Eroare majoră la recalcularea pensiilor. Românii sunt obligați să plătească sume mari

23 Jun, 09:30 • Bumbeneci Diana
Blocaj în recalcularea pensiilor. Unii români sunt obligați să plătească sume mari pentru adeverințe.
Eroare majoră la recalcularea pensiilor. Românii sunt obligați să plătească sume mari

Recalcularea pensiilor întâmpină dificultăți majore. Pensionarii trebuie să achite mii de lei la CNPP pentru obținerea adeverințelor necesare care confirmă veniturile suplimentare obținute în timpul activității lor profesionale.

Sunt probleme la recalcularea pensiilor

Premierul a solicitat sancționarea firmelor care au impus taxe exorbitante pensionarilor ce trebuie să dovedească veniturile suplimentare, deoarece această situație a generat un blocaj în procesul de recalculare a pensiilor.

Totuși, Guvernul nu a găsit încă o soluție pentru a reduce tarifele percepute de firmele de arhivare.

Blocajul îi afectează pe cei care au lucrat înainte de 2001. Aceștia trebuie să se adreseze firmelor de arhivare pentru a obține adeverințele care să ateste veniturile impozitate, inclusiv sporurile, primele și al 13-lea salariu.

Firmele de arhivare au impus costuri mari. De exemplu, doar pentru înregistrarea unei cereri, un pensionar trebuie să plătească în jur de 120 de lei.

Citește azi și: Comisia Europeană propune majorarea veniturilor pentru o categorie de români. Cine ar putea fi norocoșii

recalculare pensii
recalculare pensii

Pentru fiecare an de muncă analizat, costul este de aproximativ 75 de lei, iar pentru un document original, se percepe o taxă suplimentară de 120 de lei.

Consiliul Concurenței a inițiat o anchetă pentru a examina formarea acestor prețuri.

Ancheta Consiliului Concurenței va dura aproximativ un an, timp în care pensionarii sunt nevoiți să achite aceste tarife impuse de firmele de arhivare.

Noua lege a pensiilor include două etape pentru recalcularea acestora.

Prima etapă, anunțată la 1 septembrie, este realizată de stat pe baza documentelor existente, iar a doua recalculare va avea loc în termen de șase luni de la 1 septembrie.

Pensionarii care obțin adeverințe ce atestă veniturile suplimentare pot prezenta aceste documente la casele de pensii teritoriale pentru a primi pensii mai mari.

Cei care nu reușesc să obțină adeverințele până la 1 septembrie pot să le depună ulterior, iar pensiile majorate vor fi acordate începând cu luna următoare.

Citește și: Schimbare completă pentru românii care au credite Prima Casă/Noua Casă. Ministerul Finanțelor dă vestea cea mare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult