Escrocheria bancară care a pus lumea pe jar. Persoanele care folosesc cardul pentru a face plăți sau pentru a retrage bani trebuie să fie foarte atente la un detalu extrem de important: codul PIN. Acesta poate fi cheia pentru răufăcători.
Cardurile bancare, în special cele de credit, sunt cele mai des atacate de escroci. Acestea pot fi folosite în toate tipuile de tranzacții, atât online, cât și fizice. Caracteristicile lor, cum ar fi plata cintactless, le face foarte atractive pentru hoți.
Potrivit ultimelor statistici, 3% dintre escrocheriile bancare implică carduri. În ultimii ani, au fost înregistrate pierderi de 37 de milioane de euro din cauza atacurilor bancare. Astfel, oamenii care folosesc carduri de orice tip trebuie să cunoască faptul că principala vulnerabilitate se regăsește în PIN. De cele mai multe ori, utilizatorii aleg combinații populare sau previzibile, care le ușurează „munca” hoților, potrivit ziarulromanesc.at.
Nick NErry, expert în securitate, a prezentat lista codurilor PIN pe care escrocii le ghicesc cel mai des. Trebuie să îți schimbi PIN-ul de urgență dacă se regăsește în următorul șir: 1234, 1111, 0000, 1212, 7777, 1004, 2000, 4444, 2222, 6969.
Aceste combinații sunt utilizate atât de des încât chiar și unele bănc le folosesc implicit. Dacă nu v-ați personalizat codul, cardul dumneavoastră ar putea deveni „victima” răufăcătorilor.
Citește și: Poți rămâne fără bani în cont dacă primești acest SMS. Un bărbat a pierdut 18.000 de euro de pe card
Țineți cont că ar fi bine să evitați utilizarea datelor cu caracter personal, cum ar fi date de naștere sau adrese, pentru că ar putea fi ghicite cu ușurință.
Pentru ca economiile tale să fie în siguranță, experții recomandă folosirea unor combinații care nu sunt foarte evidente, precum: 7063, 6093, 6827, 7394, 0859 sau 8957.
Trebuie menționat că este, de asemenea, important să schimbați codul PIN în mod regulat, pe lângă păstrarea secretă. Nu ar trebui să-l păstrați niciodată în locuri accesibile, cum ar fi portofelul sau un telefon mobil. Dacă există chiar și cea mai mică suspiciune că cineva v-ar putea cunoaște parola, schimbați-o imediat