- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Escrocherie de 755.000 de lei la Spitalul Oltenița. Managerul a folosit banii publici și și-a acordat pe cont propriu sporuri ilegale

29 Mar, 10:43 • Lupu Alexandra
Managerul Spitalului Oltenița a fost prins în faptă. Bărbatul a făcut mai multe manevre din banii publici ai instituției medicale.
Escrocherie de 755.000 de lei la Spitalul Oltenița. Managerul a folosit banii publici și și-a acordat pe cont propriu sporuri ilegale

Manevre pe bandă rulantă la Spitalul Oltenița. Managerul instituției medicale a fost prins că s-a folosit de banii publici pentru propriul interes, relatează ziare.com.

Manevre din banii publici la Spitalul Oltenița

Camera de Conturi Călărași a făcut o descoperire șocantă. Din prejudiciul total constatat în urma misiunilor de audit desfășurate în 2022, care atinge valoarea de 1.55 milioane de lei, 755.000 revine Spitalului Oltenița.

Raportul publicat de Curtea de Conturi a României arată că managerul instituției medicale a beneficiat nelegal de un spor pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase. Suma totală acordată a fost de 171.000 lei. În aceeași perioadă, referindu-ne la 2020 – 2022, atât managerul, cât și directorul financiar contabil de la Spitalul Oltenița, au obținut ilegal o indemnizație de hrană, în sumă totală de 12.000 lei.

Vezi și: Escrocherie de 85.000 euro: un bărbat din București a păcălit o femeie cu mai multe contracte și facturi false

Ajutoarele financiare au fost acordate în contradicție cu prevederile legale și ale dispoziției de numire. La fel de bine, contractele de management și de administrare au fost încălcate, din acest punct de vedere. Tot în documentul menționat se precizează că au fost acordate trei stimulente de risc de 2.500 lei, chiar dacă maximul era de două. Mai mult decât atât, înregistrarea lor în evidențele contabile de la Spitalul Oltenița nu a fost făcută corespunzător.

„Deși au fost luate măsuri de recuperare, obținând angajamente de plată de la salariați, nu s-a procedat la înregistrarea corespunzătoare a acestora în evidențele contabile și nici la calculul, înregistrarea și recuperarea majorărilor de întârziere aferente, suma totală fiind de 19.000 de lei”, se arată în document.

Veniturile directorului financiar și celui administrativ au fost stabilite peste valoarea precizată în Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Raportul Camerei de Conturi Călărași arată că s-au folosit 84.000 lei pentru servicii și bunuri fictive, astfel, ordinele de plată erau direcționate către un cont clandestin deschis la o bancă comercială, însă numele beneficiarilor nu apărea în facturi.

Managerul Spitalului Oltenița a fost prins în timp ce făcea manevre din banii publici. Sursă foto: Primăria Municipiului Oltenița
Managerul Spitalului Oltenița a fost prins în timp ce făcea manevre din banii publici. Sursă foto: Primăria Municipiului Oltenița

„Entitatea a diminuat nivelul salarial incorect stabilit și a introdus acțiune în instanță în anul 2022, doar pentru recuperarea prejudiciului aferent salariului directorului administrativ. Nu a fost luată și măsura de recuperare a diferenței plătite nejustificat directorului financiar contabil, în perioada ianuarie 2021 – mai 2022, în sumă de 66.000 lei.

În perioada 2020 – 2021, din contul spitalului deschis la Trezoreria Oltenița, s-au efectuat plăți nelegale în sumă totală de 84.000 lei, pentru bunuri și/sau servicii fictive, prin ordine de plată direcționate către un cont bancar clandestin deschis la o bancă comercială, care nu aparținea beneficiarilor menționați în facturi”, se arată în raportul menționat.

Bunuri de natura telefoanelor sau laptopuri au fost achiziționate la o valoare de 134.000 lei la Spitalul Oltenița, dar cu toate acestea, nu au fost înregistrate la contabilitate. Conform acțiunii de inventariere realizată în timpul misiunii de audit, elementele respective nu au fost regăsite faptic la entitate.

Reprezentanții au identificat 173 abonamente pentru servicii de telefonie mobilă la Spitalul Oltenița, însă la nivel faptic a fost sesizată existența doar a 39 abonamente sau cartele SIM. Valoarea nejustificată ajunge până la 26.000 lei. Totodată, responsabilii au găsit trei contracte de asistență juridică încheiate în perioada 2021 – 2022, iar plățile ilegale ajungeau la 115.000 lei.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Înșelăciune de 4.000.000 de lei cu mobilă la comandă. Polițiștii au început percheziții de amploare în Capitală și alte județe

Urmărește Daily Business pe Google News