Escrocherie de proporții. O rețea de escroci operând din Tbilisi, Georgia, a reușit să înșele mii de oameni din Marea Britanie, Europa și Canada, furând 35 de milioane de dolari prin intermediul unor reclame false pe platformele online Facebook și Google. Aceștia foloseau videoclipuri deepfake și reportaje false cu celebrități, precum expertul financiar Martin Lewis, prezentatoarea Zoe Ball și aventurierul Ben Fogle, pentru a promova scheme frauduloase de investiții în criptomonede și alte domenii, potrivit digi24.ro.
Te-ar mai putea interesa și: O nouă escrocherie pe WhatsApp! Metoda „Voteaz-o pe Adeline” te lasă fără bani în conturi! Avertismentul specialiștilor de la Securitate Cibernetică
WARNING. THIS IS A SCAM BY CRIMINALS TRYING TO STEAL MONEY. PLS SHARE.
This is frightening, it’s the first deep fake video scam I’ve seen with me in it. Govt & regulators must step up to stop big tech publishing such dangerous fakes. People’ll lose money and it’ll ruin lives. https://t.co/ZzaBELg1kg
— Martin Lewis (@MartinSLewis) July 6, 2023
Victimele erau convinse să transfere sume mari de bani în conturi gestionate de escroci, care operau din call centeruri localizate în Georgia, unde agenți bine plătiți contactau pensionari, angajați și proprietari de afaceri mici. Aceste apeluri frauduloase au vizat în mod special victimele din Marea Britanie, care au fost cele mai afectate, reprezentând aproximativ o treime din veniturile obținute de escroci.
În total, aproximativ 6.000 de victime au pierdut bani, iar escrocii continuă să caute noi victime. Datele scurse către presă au inclus peste un milion de înregistrări audio cu victime, în care se pot auzi conversații lungi, uneori de ore întregi, în care escrocii manipulau victimele pentru a le convinge să investească sume uriașe. Printre victimele celebre ale acestora se numără un fost doctor NHS din Londra care a pierdut 50.000 de lire sterline după ce a discutat mai mult de 55 de ore la telefon cu escrocii.
În urma acestui contact continuu, doctorul a murit la scurt timp după ce a pierdut economiile sale. O altă victimă, un fost angajat al Bursei de Valori din Londra, a stat peste 135 de ore la telefon cu escrocii și a pierdut 162.000 de lire sterline.
Banii furați au fost folosiți pentru a finanța un stil de viață luxos, incluzând achiziționarea de ceasuri Rolex, mașini Range Rover și bijuterii Cartier. Escrocii organizau petreceri de lux și își răsplăteau agenții de call center cu produse scumpe, toate finanțate din banii obținuți prin fraudă. De asemenea, escrocii convingeau victimele să deschidă conturi la platforme de plăți online, cum ar fi Revolut și Chase, pentru a facilita transferurile de bani. În ciuda numărului mare de victime, platformele de socializare, cum ar fi Facebook și WhatsApp, nu au luat măsuri suficiente pentru a avertiza utilizatorii cu privire la aceste escrocherii și nu au despăgubit victimele.
Te-ar mai putea interesa și: Noua escrocherie care lovește din plin Unicredit, BNR și IPJ București-Ilfov