Escrocii au devenit tot mai inventivi, și ajung să găsească metode tot mai inedite prin care să fure banii românilor ce folosesc carduri. Un escroc s-a folosit de funcția „charge back”, permisă de mai multe bănci, pentru a încerca să obțină o sumă considerabilă în mod ilegal.
Un român, utilizator al platformei Reddit, a declarat că a fost victima unui escroc care l-a amenințat cu poliția, după ce i-ar fi trimis, în mod „eronat”, 200 de euro pe cardul de la Banca Transilvania, pe care nu îl mai folosea. Escrocul i-a trimis un mesaj prin care și-a cerut banii înapoi și a amenințat că, în caz contrar, va implica Poliția.
Citește și : Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro
Internautul a devenit suspicios și a decis să publice această tentativă de escrocherie pentru a înțelege dacă urmează să fie „tras în țeapă”, iar suspiciunile i s-au confirmat.
„Salut, Am primit ieri dimineață suma de 200 de euro pe card de la un contact necunoscut. Era un cont de la BT, eu nu mai folosesc BT, deoarece am avut un minus pe cont cândva și așa l-am lăsat. Azi dimineață, respectivul îmi scrie următorul lucru: ‘Salut, ți-au intrat în cont 200 de euro. Îi transferi înapoi sau ne vedem la Poliție???’
Eu i-am răspuns următorul lucru: ”Da, au intrat, dar eram pe minus cu 500 lei pe cont. Pot să-ți transfer ce a rămas. Eu nu mai folosesc BT-ul. Am trecut pe ING”. La care el în continuare insistă să-i trimit toți banii, că el deja a contactat Poliția. La care am zis: „Ok, lăsăm Poliția să-și facă treaba”.
M-a și sunat între timp de pe multiple numere, însă eram la lucru și nu i-am putut răspunde”, spune utilizatorul Reddit în postarea sa.
Utilizatorii platformei sociale i-au explicat exact cum stă treaba. Practic, escrocul urma să îi ceară să trimită banii înapoi, folosind în același timp și funcția de „charge back”. Prin urmare, banca urma să îi returneze oricum cei 200 de euro, iar românul ar fi rămas păgubit de alți 200 de euro.
„E scam vechi. Nu trimite nimic înapoi, fiindcă după ce trimiți, el va anula tranzacția inițială de pe partea lui și va primi și prima tranșă de bani înapoi + ce îi trimiți tu (banii de care te va țepui)”.
„Țeapa asta e la modă în State de mult timp, le-a luat ceva timp românașilor să o adopte”, îi atrag atenția alți utilizatori.