- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este anunțul momentului în România. Sebastian Burduja anunță ce se întâmplă cu facturile la energie

11 Jul, 13:01 • Bumbeneci Diana
Facturile rămân plafonate până la 31 martie 2025. Burduja face anunțul pentru milioane de români.
Este anunțul momentului în România. Sebastian Burduja anunță ce se întâmplă cu facturile la energie

Ministerul Energiei

a transmis oficial că populația nu va fi afectată de fluctuațiile pieței de energie, datorită menținerii în vigoare a mecanismului de protecție a consumatorilor. Acesta plafonează prețurile până la data de 31 martie 2025.

Ministerul Energiei a prelungit sistemul de plafonare până la 31 martie 2025

Ministerul Energiei a asigurat că populația nu va simți fluctuațiile pieței energetice, datorită prelungirii mecanismului de protecție până la 31 martie 2025. Ministerul a emis un comunicat de presă miercuri, în care a menționat că Ministrul Sebastian Burduja a condus o a doua întâlnire de lucru pe această temă.

La întâlnire au luat parte mai mulți reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și asociații din sectorul energetic. Scopul întâlnirii a fost analizarea și discutarea soluțiilor pentru stabilizarea Pieței de Echilibrare.

Astăzi, 10 iulie, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a organizat a doua întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM şi reprezentanţii asociaţiilor producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor din energie pentru a analiza şi discuta soluţiile pentru stabilizarea Pieţei de Echilibrare cerute în şedinţa din urmă cu o săptămână.

În contextul recentelor creşteri ale preţurilor energiei electrice pe Piaţa de Echilibrare, ministrul a subliniat importanţa unei reacţii rapide şi eficiente pentru a asigura stabilitatea şi buna funcţionare a pieţei.

Această întâlnire a venit în continuarea eforturilor începute pe 4 iulie, când au fost analizate primele date şi s-au solicitat propuneri de soluţii din partea tuturor părţilor implicate”, a transmis Ministerul Energiei.

După întrunire, sursa menționată a indicat că Ministerul Energiei, ANRE și Transelectrica vor progresa la etapa următoare, evaluând propunerile de măsuri pentru a diminua riscul de instabilitate pe Piața de Echilibrare și anume:

  • transparentizarea tranzacţiilor;
  • crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară, pe piaţa de echilibrare;
  • posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a preţurilor pentru o perioadă de 3-6 luni.
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja

Burduja a dezvăluit prioritățile: menținerea echilibrului și stabilității în sectorul energetic

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat că prioritățile lor vizează menținerea echilibrului și stabilității în sectorul energetic, protejând în același timp interesele consumatorilor finali.

După întâlnirile recente cu partenerii din domeniu, s-a decis examinarea mai multe propuneri pentru îmbunătățirea funcționării pieței de echilibrare.

”Obiectivul nostru este să menţinem echilibrul şi stabilitatea pe tot lanţul energetic şi să protejăm consumatorii finali. Astfel, în urma discuţiilor, împreună cu partenerii de dialog, vom analiza mai multe propuneri prin care să optimizăm funcţionarea pieţei de echilibrare.

Trebuie însă să înţelegem un aspect important: în această perioadă, proiectele mari pe care încercăm să le realizăm, precum hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz şi proiectele de stocare, îşi demonstrează din plin importanţa”, a declarat Sebastian Burduja.

Ministerul a explicat că, întrucât există un mecanism de protecție a consumatorilor în vigoare, fluctuațiile de preț nu vor afecta facturile populației, iar prețurile vor fi plafonate până la 31 martie 2025.

De asemenea, au fost evidențiate măsurile care vizează accelerarea investițiilor în capacități de producere și stocare a energiei, conform comunicatului instituțional.

”Mai mult, au fost subliniate măsurile pe termen mediu şi lung, menite să accelereze investiţiile în capacităţi de producere şi stocare a energiei”, a mai transmis instituţia.

Citește și: România riscă să piardă agricultura! Canicula devine o amenințare crucială

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult