Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, nemodificată dobânda de referinţă. În prezent nu există niciun indiciu cu privire la o eventuală viitoare modificare.
„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi (joi, n.r.) ca cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână nemodificate. Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75%”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.
Informațiile publicate la jumătatea acestei săptămâni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat) scot în evidență faptul că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană s-a situat la 2,6% în iunie, în scădere faţă de 2,7% în mai. Comparativ cu luna mai 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 17 state membre, inclusiv în România, de la 5,8%, până la 5,3%, a rămas stabilă într-o ţară şi a crescut în nouă state membre.
“Informaţiile noi sprijină, în linii mari, evaluarea precedentă a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflaţiei pe termen mediu. Deşi unele măsuri ale inflaţiei de bază au înregistrat o uşoară creştere în luna mai ca urmare a unor factori conjuncturali, majoritatea măsurilor fie s-au menţinut stabile, fie s-au redus marginal în iunie. În concordanţă cu anticipaţiile, impactul inflaţionist al creşterii semnificative a câştigurilor salariale a fost amortizat de profituri. Politica monetară menţine condiţii de finanţare restrictive. În acelaşi timp, presiunile inflaţioniste interne sunt încă intense, dinamica preţurilor serviciilor este alertă şi este probabil ca inflaţia totală să rămână superioară ţintei şi o bună parte din anul viitor”, se precizează în comunicatul gardienilor euro.
Cât despre orientările viitoare ale politicii monetare, BCE a reiterat faptul că deciziile sale vor fi ghidate de datele ce urmează a fi publicate.
“Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date şi de la o şedinţă la alta pentru a determina nivelul de restrictivitate şi durata corespunzătoare de aplicare a acesteia. Mai exact, deciziile sale privind ratele dobânzilor se vor baza pe evaluarea sa privind perspectivele inflaţiei în funcţie de noile date economice şi financiare, de dinamica inflaţiei de bază şi de robusteţea transmisiei politicii monetare. Consiliul guvernatorilor nu îşi asumă vreun angajament prealabil cu privire la o anumită traiectorie a ratelor dobânzilor”, subliniază gardienii euro.