- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este criză de personal în domeniul HoReCa! „E mai greu să găsești un ospătar bun, decât un director!”

01 Feb, 21:17 • Gorgorin iulia
După doi ani de pandemie, situația din HoReCa este gravă, deoarece este criză acută de personal. Reprezentanții industriei ospitalității spun că țara noastră se duce lipsă de ospătari, după ce aceștia au ales să lucreze în străinătate, datorită salariilor mult mai mari.
Este criză de personal în domeniul HoReCa! E mai greu să găsești un ospătar bun, decât un director!

HoReCa se confruntă probleme mari în privinta forței de muncă. Profesorul Ray Iunius, directorul celei mai prestigioase școli hoteliere din Europa spune că este mult mai greu să găsești un bun ospătar astăzi, decât un bun director de hotel, potrivit profit.ro

Citiți și: HORECA, pusă la pământ în criză. Unul dintre cele mai scumpe restaurante din lume, cu 3 stele Michelin, se închid

Deficit acut de forță de muncă în HoReCa

HoReCa
HoReCa

Deși reprezentanții industriei de profil spun că meseria de ospătar oferă cele mai generoase câștiguri, mai ales din bacșișuri, țara noastră se confruntă cu un deficit de angajați.

„Problema și tragedia mare în lume este că nu se mai găsesc oameni, au plecat oamenii nu numai din HoReCa, au plecat oamenii de peste tot, și pentru mine este un mister unde sunt. Nu e vorba că au plecat din România, nici în Elveția nu avem oameni în acest sector, sunt restaurante care închid în Elveția din lipsa acestor colaboratori. Este o tragedie ce se întâmplă pentru aceste industrii, care n-au fost pregătite la așa un șoc. E mult mai greu să găsești un bun ospătar astăzi, decât un bun director de hotel”, a transmis prof. Dr. Ray Iunius, informează Digi 24.

Stabilit în Elveția de mai bine de trei decenii, specialistul consideră că managerii de hotel nu și-au pregătit suficient angajații, iar aceștia au fost mai mult concentrați să facă profit.

Întrebat care este soluția pentru a stopa criza de personal, profesorul a transmis:

„Realitatea economică, de acolo vine speranța, pentru că dacă acești manageri au fost axați numai pe beneficiul economic și pe a supraviețui și au considerat colaboratorii și educația ca un cost, acum își dau seama că este o investiție și au înțeles că nu e datoria nici a statului, nici a școlii să-și pregătească oamenii, ci este a lor în primul rând. Ei trebuie să se ducă spre puterile publice, ci nu invers. Mediul economic are nevoie de acești oameni. Nu poți să deschizi un hotel dacă nu ți-ai pregătit oamenii cu cel puțin 6 luni înainte. Poți să ai cel mai frumos hotel, restaurant din lume, dacă colaboratorii care sunt acolo nu sunt la înălțime, nu faci nimic”, a adăugat Ray Iunius.

De asemenea, românul care îi pregătește pe managerii marilor lanțuri hoteliere din lume, spune că reglementarea bacșișului este un pas spre normalitate.

„În primul rând mă uimește cât de multă emoție a provocat un lucru care era normal să existe, n-am făcut decât să intrăm în normalitate. Asta e partea mai obositoare în România, că îți trebuie un efort și o energie foarte mare pentru lucruri care sunt simple uneori și normale.” a precizat profesorul.

După ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, criza forței de muncă în industria ospitalității a revenit în forță în România. În turism, ea se simte mai acut ca niciodată, iar asta i-a determinat pe cei din domeniu să lanseze, în decembrie 2022, un Ghid de practică în industria ospitalității, destinat părinților, profesorilor din școlile de profil și agenților economici din domeniu.

Documentul are drept scop încurajarea elevilor să aleagă școlile profesionale și duale. Ghidul are drept scop încurajarea angajării elevilor din școlile de profil în industria ospitalității, dar și să ofere suport informativ atât părinților, cât și agenților economici care au nevoie de personal calificat.

Deși statul organizează anual cursuri de pregătire în domeniul HoReCa, cererea de angajați depășește cu mult necesarul firmelor din domeniu.

Citiți și: Noua structură a anului școlar a adus beneficii pentru HoReCa. Gradul de ocupare al pensiunilor s-a triplat în luna octombrie

 

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Câte mese să mănânci pe zi dacă ții postul de Crăciun. Mihaela Bilic, sfaturi pentru toți creștinii: „Senzația de foame este absolut normală”
Câte mese să mănânci pe zi dacă ții postul de Crăciun. Mihaela Bilic, sfaturi pentru toți creștinii: ...
Se scumpește vechimea pentru pensie. Cât vor plăti de la 1 ianuarie românii care vor să-și completeze stagiul de cotizare
Se scumpește vechimea pentru pensie. Cât vor plăti de la 1 ianuarie românii care vor să-și completeze ...
Test pentru minte: Poți găsi litera diferită? Doar cei cu atenție deosebită reușesc!
Test pentru minte: Poți găsi litera diferită? Doar cei cu atenție deosebită reușesc!
Cât a ajuns să coste o jumătate de porc la Lidl. Cântărește în jur de 40-50 de kilograme: „Produsul este ambalat în 3 cutii separate”
Cât a ajuns să coste o jumătate de porc la Lidl. Cântărește în jur de 40-50 de kilograme: „Produsul ...
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Lansările lunii decembrie pe Disney+: Star Wars, Singur Acasă și multe surprize de neratat
Lansările lunii decembrie pe Disney+: Star Wars, Singur Acasă și multe surprize de neratat
Alegeri prezidențiale: Elena lasconi versus Călin Georgescu. Cum arată buletinul de vot care va decide viitorul președinte al României
Alegeri prezidențiale: Elena lasconi versus Călin Georgescu. Cum arată buletinul de vot care va decide ...
Mit sau adevăr: Este bine să bei apă în timpul mesei? Ce spun experții
Mit sau adevăr: Este bine să bei apă în timpul mesei? Ce spun experții
Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă crește substanțial din ianuarie 2025
Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă crește substanțial din ianuarie 2025
4 tunsori bărbătești în trend și în 2025 – Secretul pentru un barbershop de succes
4 tunsori bărbătești în trend și în 2025 – Secretul pentru un barbershop de succes
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea? ui Declarația liderului PSD care aruncă alegerile prezidențiale în aer!
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea? ui Declarația liderului PSD care aruncă ...
Când este timpul să ceri ajutorul unui specialist în problemele pielii
Când este timpul să ceri ajutorul unui specialist în problemele pielii
Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere
Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere
Categoria de români care primește bani de la stat. Cererile trebuie depuse până la finalul lunii decembrie
Categoria de români care primește bani de la stat. Cererile trebuie depuse până la finalul lunii ...
Noua taxă introdusă de Austria. Cât va trebui să plătească românii care merg la târgul de Crăciun de la Viena
Noua taxă introdusă de Austria. Cât va trebui să plătească românii care merg la târgul de Crăciun ...
Care este originea expresiei ”mărul discordiei”. Mulți români o folosesc, dar puțini știu de unde vine
Care este originea expresiei ”mărul discordiei”. Mulți români o folosesc, dar puțini știu de ...
Truc magic de Sărbători. Cum trebuie să păstrezi borcanele desfăcute cu murături până la masa festivă de Crăciun şi Revelion
Truc magic de Sărbători. Cum trebuie să păstrezi borcanele desfăcute cu murături până la masa ...
Cod rutier 2025. Șase reguli pe care conducătorii auto trebuie să le respecte înainte de a porni la drum pe timp de iarnă
Cod rutier 2025. Șase reguli pe care conducătorii auto trebuie să le respecte înainte de a porni ...