HoReCa se confruntă probleme mari în privinta forței de muncă. Profesorul Ray Iunius, directorul celei mai prestigioase școli hoteliere din Europa spune că este mult mai greu să găsești un bun ospătar astăzi, decât un bun director de hotel, potrivit profit.ro
Deși reprezentanții industriei de profil spun că meseria de ospătar oferă cele mai generoase câștiguri, mai ales din bacșișuri, țara noastră se confruntă cu un deficit de angajați.
„Problema și tragedia mare în lume este că nu se mai găsesc oameni, au plecat oamenii nu numai din HoReCa, au plecat oamenii de peste tot, și pentru mine este un mister unde sunt. Nu e vorba că au plecat din România, nici în Elveția nu avem oameni în acest sector, sunt restaurante care închid în Elveția din lipsa acestor colaboratori. Este o tragedie ce se întâmplă pentru aceste industrii, care n-au fost pregătite la așa un șoc. E mult mai greu să găsești un bun ospătar astăzi, decât un bun director de hotel”, a transmis prof. Dr. Ray Iunius, informează Digi 24.
Stabilit în Elveția de mai bine de trei decenii, specialistul consideră că managerii de hotel nu și-au pregătit suficient angajații, iar aceștia au fost mai mult concentrați să facă profit.
Întrebat care este soluția pentru a stopa criza de personal, profesorul a transmis:
„Realitatea economică, de acolo vine speranța, pentru că dacă acești manageri au fost axați numai pe beneficiul economic și pe a supraviețui și au considerat colaboratorii și educația ca un cost, acum își dau seama că este o investiție și au înțeles că nu e datoria nici a statului, nici a școlii să-și pregătească oamenii, ci este a lor în primul rând. Ei trebuie să se ducă spre puterile publice, ci nu invers. Mediul economic are nevoie de acești oameni. Nu poți să deschizi un hotel dacă nu ți-ai pregătit oamenii cu cel puțin 6 luni înainte. Poți să ai cel mai frumos hotel, restaurant din lume, dacă colaboratorii care sunt acolo nu sunt la înălțime, nu faci nimic”, a adăugat Ray Iunius.
De asemenea, românul care îi pregătește pe managerii marilor lanțuri hoteliere din lume, spune că reglementarea bacșișului este un pas spre normalitate.
„În primul rând mă uimește cât de multă emoție a provocat un lucru care era normal să existe, n-am făcut decât să intrăm în normalitate. Asta e partea mai obositoare în România, că îți trebuie un efort și o energie foarte mare pentru lucruri care sunt simple uneori și normale.” a precizat profesorul.
După ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, criza forței de muncă în industria ospitalității a revenit în forță în România. În turism, ea se simte mai acut ca niciodată, iar asta i-a determinat pe cei din domeniu să lanseze, în decembrie 2022, un Ghid de practică în industria ospitalității, destinat părinților, profesorilor din școlile de profil și agenților economici din domeniu.
Documentul are drept scop încurajarea elevilor să aleagă școlile profesionale și duale. Ghidul are drept scop încurajarea angajării elevilor din școlile de profil în industria ospitalității, dar și să ofere suport informativ atât părinților, cât și agenților economici care au nevoie de personal calificat.
Deși statul organizează anual cursuri de pregătire în domeniul HoReCa, cererea de angajați depășește cu mult necesarul firmelor din domeniu.