Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este criză de personal în domeniul HoReCa! „E mai greu să găsești un ospătar bun, decât un director!”

01 Feb, 21:17 • Gorgorin iulia
După doi ani de pandemie, situația din HoReCa este gravă, deoarece este criză acută de personal. Reprezentanții industriei ospitalității spun că țara noastră se duce lipsă de ospătari, după ce aceștia au ales să lucreze în străinătate, datorită salariilor mult mai mari.
Este criză de personal în domeniul HoReCa! E mai greu să găsești un ospătar bun, decât un director!

HoReCa se confruntă probleme mari în privinta forței de muncă. Profesorul Ray Iunius, directorul celei mai prestigioase școli hoteliere din Europa spune că este mult mai greu să găsești un bun ospătar astăzi, decât un bun director de hotel, potrivit profit.ro

Citiți și: HORECA, pusă la pământ în criză. Unul dintre cele mai scumpe restaurante din lume, cu 3 stele Michelin, se închid

Deficit acut de forță de muncă în HoReCa

HoReCa
HoReCa

Deși reprezentanții industriei de profil spun că meseria de ospătar oferă cele mai generoase câștiguri, mai ales din bacșișuri, țara noastră se confruntă cu un deficit de angajați.

„Problema și tragedia mare în lume este că nu se mai găsesc oameni, au plecat oamenii nu numai din HoReCa, au plecat oamenii de peste tot, și pentru mine este un mister unde sunt. Nu e vorba că au plecat din România, nici în Elveția nu avem oameni în acest sector, sunt restaurante care închid în Elveția din lipsa acestor colaboratori. Este o tragedie ce se întâmplă pentru aceste industrii, care n-au fost pregătite la așa un șoc. E mult mai greu să găsești un bun ospătar astăzi, decât un bun director de hotel”, a transmis prof. Dr. Ray Iunius, informează Digi 24.

Stabilit în Elveția de mai bine de trei decenii, specialistul consideră că managerii de hotel nu și-au pregătit suficient angajații, iar aceștia au fost mai mult concentrați să facă profit.

Întrebat care este soluția pentru a stopa criza de personal, profesorul a transmis:

„Realitatea economică, de acolo vine speranța, pentru că dacă acești manageri au fost axați numai pe beneficiul economic și pe a supraviețui și au considerat colaboratorii și educația ca un cost, acum își dau seama că este o investiție și au înțeles că nu e datoria nici a statului, nici a școlii să-și pregătească oamenii, ci este a lor în primul rând. Ei trebuie să se ducă spre puterile publice, ci nu invers. Mediul economic are nevoie de acești oameni. Nu poți să deschizi un hotel dacă nu ți-ai pregătit oamenii cu cel puțin 6 luni înainte. Poți să ai cel mai frumos hotel, restaurant din lume, dacă colaboratorii care sunt acolo nu sunt la înălțime, nu faci nimic”, a adăugat Ray Iunius.

De asemenea, românul care îi pregătește pe managerii marilor lanțuri hoteliere din lume, spune că reglementarea bacșișului este un pas spre normalitate.

„În primul rând mă uimește cât de multă emoție a provocat un lucru care era normal să existe, n-am făcut decât să intrăm în normalitate. Asta e partea mai obositoare în România, că îți trebuie un efort și o energie foarte mare pentru lucruri care sunt simple uneori și normale.” a precizat profesorul.

După ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, criza forței de muncă în industria ospitalității a revenit în forță în România. În turism, ea se simte mai acut ca niciodată, iar asta i-a determinat pe cei din domeniu să lanseze, în decembrie 2022, un Ghid de practică în industria ospitalității, destinat părinților, profesorilor din școlile de profil și agenților economici din domeniu.

Documentul are drept scop încurajarea elevilor să aleagă școlile profesionale și duale. Ghidul are drept scop încurajarea angajării elevilor din școlile de profil în industria ospitalității, dar și să ofere suport informativ atât părinților, cât și agenților economici care au nevoie de personal calificat.

Deși statul organizează anual cursuri de pregătire în domeniul HoReCa, cererea de angajați depășește cu mult necesarul firmelor din domeniu.

Citiți și: Noua structură a anului școlar a adus beneficii pentru HoReCa. Gradul de ocupare al pensiunilor s-a triplat în luna octombrie

 

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Săptămâna Luminată, tradiții și semnificații în fiecare zi după Paște
Săptămâna Luminată, tradiții și semnificații în fiecare zi după Paște
Horoscop 22 aprilie. Zi tensionată pentru multe zodii. Cine sunt nativii care trebuie să fie atenți la bani
Horoscop 22 aprilie. Zi tensionată pentru multe zodii. Cine sunt nativii care trebuie să fie atenți ...
Orașele cu cei mai mulți milionari. Unde trăiesc cei mai bogați oameni ai planetei
Orașele cu cei mai mulți milionari. Unde trăiesc cei mai bogați oameni ai planetei
Ce flori se plantează în luna Mai. Sfaturi importante de la grădinari pentru cei care trăiesc la curte
Ce flori se plantează în luna Mai. Sfaturi importante de la grădinari pentru cei care trăiesc la ...
Prognoza meteo 22 aprilie. Temperaturi de vară în următoarele zile. Când se răcește vremea
Prognoza meteo 22 aprilie. Temperaturi de vară în următoarele zile. Când se răcește vremea
Unde va fi înmormântat Papa Francisc. Suveranul Pontif și-a ales locul în care își va dormi somnul de veci
Unde va fi înmormântat Papa Francisc. Suveranul Pontif și-a ales locul în care își va dormi somnul ...
Zodiile care trăiesc pe picior mare în luna mai. Cine sunt nativii care vor avea cea mai bună lună din ultimii ani
Zodiile care trăiesc pe picior mare în luna mai. Cine sunt nativii care vor avea cea mai bună lună ...
Papa Francisc a murit. Cine îi va lua locul la Vatican
Papa Francisc a murit. Cine îi va lua locul la Vatican
Lumea politică din România este în Doliu. Un fost senator a fost găsit mort în maşină
Lumea politică din România este în Doliu. Un fost senator a fost găsit mort în maşină
Papa Francisc a murit a doua zi de Paște. Avea 88 de ani
Papa Francisc a murit a doua zi de Paște. Avea 88 de ani
Cât a plătit o familie de români pentru două nopți de cazare all inclusive de Paște la malul mării
Cât a plătit o familie de români pentru două nopți de cazare all inclusive de Paște la malul mării
Orașul din România unde un apartament cu trei camere costă mai puțin decât o garsonieră veche în București. Este renovat și vine la pachet și cu boxă
Orașul din România unde un apartament cu trei camere costă mai puțin decât o garsonieră veche în ...
Val de concedieri după Paște. Milioane de oameni rămân fără locuri de muncă
Val de concedieri după Paște. Milioane de oameni rămân fără locuri de muncă
Anunțul de ultimă oră făcut de PPC, fostul Enel. Cu cât cresc facturile românilor după expirarea plafonării
Anunțul de ultimă oră făcut de PPC, fostul Enel. Cu cât cresc facturile românilor după expirarea ...
Sondaj Sociopol. Cu cine ar vota românii dacă duminica viitoare ar fi alegeri. George Simion și Victor Ponta, favoriți în sondaje. Ce procente au Crin Antonescu și Nicușor Dan
Sondaj Sociopol. Cu cine ar vota românii dacă duminica viitoare ar fi alegeri. George Simion și Victor ...
Cât costă o ciorbă în restaurantul lui Mircea Dinescu din Centrul Vechi
Cât costă o ciorbă în restaurantul lui Mircea Dinescu din Centrul Vechi
Dezvoltatorii ChatGPT lansează un nou model de inteligență artificială, cu o abilitate revoluționară. Ce știe să facă acesta
Dezvoltatorii ChatGPT lansează un nou model de inteligență artificială, cu o abilitate revoluționară. ...
Amenzi de 1.500 de lei dacă posesorii de câini nu au documentele cerute de lege
Amenzi de 1.500 de lei dacă posesorii de câini nu au documentele cerute de lege