- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este decizia momentului privind tarifele RCA. Marcel Ciolacu: „Luăm azi o decizie importantă”

25 Sep, 12:15 • Bumbeneci Diana
Premierul Marcel Ciolacu a dat vestea cea mare pentru milioane de români. Prețurile RCA nu vor crește.
Este decizia momentului privind tarifele RCA. Marcel Ciolacu: „Luăm azi o decizie importantă”

Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, înaintea ședinței de Guvern, că măsura plafonării prețurilor la polițele RCA va fi prelungită pentru încă trei luni. Decizia este una oficială, anunță liderul Executivului.

RCA nu se schimbă

”Luăm azi o decizie importantă pentru milioane de proprietari de autoturisme. Prelungim plafonarea prețurilor la polițele RCA pentru încă 3 luni, până la sfârșitul anului 2024. Luăm această decizie la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară.

Preîntâmpinăm astfel apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor la aceste polițe auto”, a anunțat Marcel Ciolacu.

La sfârșitul lunii iulie, premierul spunea că această măsură va fi ridicată doar ”în momentul în care piața va fi așezată”.

”După cum vedeţi, din semnalele dumneavoastră, încă lucrurile se discută. Normal că preşedintele ASF o să aibă întâlniri cu toţi asiguratorii şi să luăm măsurile cele mai bune. Repet, voi interveni mereu când va fi nevoie”, spunea Marcel Ciolacu la acel moment.

Amintim că Ministerul Finanțelor a propus, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern, publicat luni, prelungirea perioadei plafonării tarifelor RCA, până la data de 31 decembrie 2024. Dezechilibrul dintre cererea și oferta de pe piață este motivul acestei decizii.

Marcel Ciolacu, despre RCA
Marcel Ciolacu, despre RCA

Vezi și: Până la ce dată se prelungeşte plafonarea tarifelor RCA. Ce prevede proiectul de HG ajuns la Ministerul Finanţelor

Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societăţile de asigurare care practică RCA şi stabilite conform Hotărârii de Guvern se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe perioada de 3 luni, stabilită conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Inițiatorii au transmis că ,,în prezent piața asigurărilor RCA din România manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asiguratorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare care continua să reprezentante o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât și din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurență.”

Ai putea citi și: Ministerul Finanţelor ar putea prelungi plafonarea preţului RCA. Proiectul este pus în transparenţă decizională

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult