Cu toate că, pentru cei mai mulți români crenvurștii sunt o alternativă delicioasă, ieftină și rapidă pentru masă, se dovedește că aceștia sunt extrem de nocivi pentru sănătatea noastră, deoarece conțin extrem de multe substanțe nesănătoase. Potrivit specialiștilor, crenvurștii se află pe primul loc în topul alimentelor nocive consumate cu regularitate.
Alte articole: ULITIMĂ ORĂ: În ce condiții se deschid școlile luni? Deciziile luate de Ministerul Educației și de inspectoratele școlare
Un studiu realizat de InfoCons carnea de porc se află doar în proporţie de 10% – 93% în compoziţia crenvurştilor de porc, pe baza etichetelor acestui tip de produse ce se regăseşte pe piaţa din România.
„În total au fost analizate 19 produse. Ca urmare a centralizării şi analizării informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat: procentul de carne de porc este cuprins între 10 şi 93% din compoziţia produsului”, se menţionează în comunicat.
Crenvurştii reprezintă, de fapt, o tocătură din resturi de carne, tendoane, şoric, slănină, carne dezosată mecanic sau tocătură obţinută din tendoane. Are până la 40% grăsime, care predispune la îngrăşare şi la creşterea nivelului de colesterol. Totul este amestecat cu apă şi o serie de conservanţi nocivi, coloranţi şi arome, pentru obținerea pastei rozalii, frumos ambalată şi frevent întâlnită pe mesele iubitorilor de carne.
Astfel, produsul rezultat nu este nimic altceva decât un aliment procesat mecanic, de zece ori mai ieftin decât carnea obişnuită, îmbogăţit cu o serie de substanţe menite să dea volum. Toate acestea duc la îngrăşare şi deteriorarea sistemului circulator, dar nu numai.
Conform sursei citate, există şi produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurşti carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziţie în lista ingredientelor. Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziţie, 57,89% au apă, fiind şi cel de-al doilea ingredient, iar 31,57% au sarea ca fiind al treilea ingredient.
Totodată, ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare, primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică. Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiţi în crenvurştii de porc: 100% din produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari), iar numărul de aditivi alimentari variază între 2 şi 11. Aplicaţia InfoCons afişează numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cea de sare şi numărul de calorii din produsele scanate.
Citește și: Cum va arăta economia României în 2023. Ce se întâmplă pe piaţa auto, în agricultură sau în IT