Statul scoate la vânzare obligaţiuni. Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna septembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 675 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 5,675 miliarde de lei va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
În data de 5 septembrie va fi organizată licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, în sumă de 500 de milioane de lei, cu scadenţa în 27 august 2025.
Pe parcursul lunii septembrie 2024 vor fi organizate licitaţii pentru 10 emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark.
Au fost programate licitaţii pentru şapte emisiuni de obligaţiuni de 500 milioane lei, în 2 septembrie (pentru două emisiuni), în 9 septembrie, 12 septembrie, 16 septembrie, 23 septembrie şi 26 septembrie, pentru două emisiuni de 400 milioane lei, în 5 septembrie şi 30 septembrie, şi o emisiune de 200 milioane lei, în 19 septembrie.
Citește și: Topul celor mai mari angajatori de la stat. Patru din cele zece companii au recrutat anul trecut
emite lunar titluri de stat sub forma certificatelor de trezorerie și a obligațiunilor de stat în scopul finanțării deficitului bugetar și al refinanțării datoriei publice. Aceste instrumente sunt emise prin Banca Națională a României, in calitate de agent al statului și de administrator de piață a operațiunilor de piață cu titluri de stat emise pe piaţa internă, în formă dematerializată, în monedă națională sau în valută.
Aceste instrumente sunt emise pe piața interbancară prin organizarea perioadică a unor licitații la care pot lua parte participanți pe piața primară a titlurilor de stat, care au dobândit calitatea de dealer primar, in conformitate cu prevederile legale. Persoanele fizice si juridice, rezidente şi nerezidente pot să desfăşoare operaţiuni cu titluri de stat pe piața primară a titlurilor de stat administrată de Banca Națională a României numai prin intermediul unui dealer primar.
Elementele caracteristice ale titlurilor de stat, valoarea, maturitatea si precum și datele licitațiilor sunt anunțate la finalul fiecărei luni pentru luna următoare prin Ordin al Ministrului Finanțelor Publice și publicate în Monitorul Oficial.
Certificatele de trezorerie au maturități de până la 12 luni în timp ce obligațiunile de stat au maturități mai mari de 12 luni. Față de certificatele de trezorerie, obligațiunilor de stat sunt purtătoare de dobândă anuală sub forma cuponului.