Este oficial! CET Arad este vândut unei companii elvețiene, mai exact, AOT Energy, așa cum confirmă profit.ro. Ultimele informații publicate arată că centrala aflată în stare de insolvență a fost achiziționată de un trader de mărfuri care a aparținut celui mai bogat belgian.
CET Arad a fost cumpărat de compania elvețiană AOT Energy. Primele informații arată că respectivul cumpărător trebuie să aibă în vedere inclusiv datoriile de peste 20 milioane de lei pe care centrala mică de deține, respectiv CET Hidrocarburi, față de cea mare. Legătura dintre CET Arad și cumpărător nu este una necunoscută, având în vedere că în 2020 au semnat un contract de facilitate de finanțare de achiziție de gaze naturale, a cărui valoare se ridică la 8 milioane de euro.
Tot în perioada menționată, CET Arad și AOD Energy au semnat și un contract de ipotecă imobiliară pe creanțe. Un an mai târziu, în 2021, a fost anunțat un proiect energetic mixt la Arad, referindu-se la construirea unei instalații de producție de hidrogen de 3MW și a unui parc fotovoltaic de 45MW.
Planul urma să fie dezvoltat pe un teren de 69 hectare, care a apărut centralei din Arad. Suprafața respectivă a fost preluată de către furnizorul de gaze C-Gaz&Energy Distribuție. Prețul de vânzare a fost de 3.37 milioane de lei.
La fel de bine, obiectivele de viitor prezentate de CET Arad includeau optimizarea capacității de producție, sporirea flexibilității companiei și îmbunătățirea timpului de reacție. Toate aceste elemente erau necesare pentru prestarea de servicii în Sistemul Energetic Național (SEN). La finalul anului trecut, centrala a realizat o investiție de 500.000 euro din surse proprii, care funcționează la ora actuală în stare optimă, referindu-se la modernizarea turbinei de energie electrică și termică.
„Ca parte din strategia de reorganizare și de acreditare pentru prestarea de servicii de echilibrare în SEN, CET Arad are în plan să realizeze o unitate agregată, formată din module generatoare echipate cu motoare termice ce funcționează în cogenerare de înaltă eficiență, motoare termice de ultimă generație având o putere electrică total instalată de 21 MW, care lucrează împreună cu o unitate de stocare de 2 MW cu baterii litiu-ion.
Noua unitate agregată va asigura o reducere a consumului specific de combustibil și implicit reducerea poluanților degajați, asigurând și furnizarea de agent termic către SACET Arad la prețuri cu 10% mai mici față de cele din prezent, pe tot parcursul anului”, se arată în sursa citată.
Vezi și: Facturi la încălzire cu 90% mai mici. Cum şi-a câştigat o comună din Arad independenţa energetică