Grupul italian Enel a anunţat joi dimineaţă că a semnat un contract cu compania greacă Public Power Corporation (PPC) pentru vânzarea activelor din România, valoarea tranzacţiei fiind de 1,26 miliarde euro, conform zf.ro
PPC este compania publică de electricitate din Grecia.
Mai exact, acordul se referă la achiziţia tuturor participaţiilor deţinute de Enel şi filialele sale din România pentru o sumă totală de aproximativ 1,26 mld. euro (pe baza valorii totale a activităţii, care se ridică la aproximativ 1,9 mld. euro), potrivit presei din Grecia.
Finalizarea achiziţiei ar urma să aibă loc până în al treilea trimestru al anului 2023.
”Vânzarea activelor din ROmânia face parte din strategia grupului pentru 2023-2025. Suntem mândri de rezultatele obţinute în România de la intrarea pe piaţă în 2005 şi recunoaştem munca şi devotamentul colegilor noştri care ne-au permis să devenit unul dintre principalii integratori din sectorul de energie. Suntem convinşi că un jucător internaţional de prestigiu cum este PPC va continua această poveste de succes”, a declarat Francesco Starace, CEO şi director general Enel Group.
Strategia Enel prevede ca grupul să se concentreze pe activităţile din Italia, Spania, SUA, Chile, Brazilia şi Columbia.
Enel deţine în România companiile de distribuţie Muntenia Sud (inclusiv zona Bucureşti), Banat Dobrogea, cu un total de peste 3 milioane de clienţi. Divizia Enel Green Power România administrează 500MW de energie verde.
De asemenea, în urmă cu ceva timp, Enel a confirmat că are de gând să vândă active a căror valoare este estimată la 21 miliarde de euro, tocmai pentru a-și reduce datoria netă. Compania se va concentra pe prezența ei în 6 țări. Astfel, domeniile din Argentina și Peru au fost și ele supuse unei analize în vederea unei posibile vânzări, până la finalul acestui an.
„Am decis să ieşim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obţinem o creştere suplimentară în viitor. Am ”saturat” spaţiul pentru investiţii în reţele si am ajuns – mai mult sau mai puţin – într-o poziţie pe segmentul de clienţi şi de producţie care nu mai oferă multe posibilităţi de creştere.
Deci motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal şi de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai răi decât multe altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul preţurilor mari la gaze din toată Europa. Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alţii.
Trebuie să ne descurcăm în această situaţie cât de bine putem. Dar nu este o judecată în această privinţă, ci doar faptul că spaţiul de creştere potenţială suplimentară în ţară este foarte limitat.
S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaştere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaştere a muncii bune făcute acolo”, preciza anul trecut, Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.
Citiți și: Tranzacția dintre Enel România și PPC se apropie de final. Achiziție de 1.3 miliarde de euro