Ultima oră! Comisia Europeană a aprobat tranzacția de 1.26 miliarde de euro, care are la bază vânzarea Enel România către PPC, cea mai mare companie de electricitate din Grecia, informează profit.ro.
Comisia Europeană a dat undă verde. PPC, cea mai mare companie de electricitate din Grecia, poate prelua operațiunile Enel România. Tranzacția se ridică la suma uriașă de 1.26 miliarde de euro. Comisia a decis că achiziția propusă nu reprezintă o problemă pentru concurență, luând în considerare absența suprapunerilor între activitățile companiilor pe cele două piețe.
Grupul italian Enel a semnat vânzarea operațiunilor sale din România către Public Power Corporation (PPC) în martie 2023. PPC va prelua activele de producție, furnizare și distribuție de electricitate din țară ale grupului italian. Totodată, compania va prelua inclusiv divizia locală de servicii energetice avansate Enel X. Tranzacția nu are în vedere Enel Trade Energy, un trader român de energie, controlat de grupul italian. El a ajuns în pragul insolvenței, din cauza supraimpozitării impuse de stat în domeniul în care activează.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Comisia Europeană pune presiune. Vârsta de pensionare trebuie să crească cât mai repede în România
PPC este cel mai mare producător și furnizor de energie electrică din Grecia. Compania are o capacitate instalată de 10.5GW și aproximativ 6 milioane de clienți la sfârșitul anului trecut. Grupul a obținut venituri de 5.8 miliarde de euro în 2021 și un profit operațional de 872 milioane de euro.
“Enel România își desfășoară activitatea în domeniul producerii, distribuției și furnizării de energie electrică, precum și în domeniul furnizării de gaze naturale în România și al prestării de servicii conexe. PPC își desfășoară activitatea în domeniul producerii, furnizării și distribuției de energie electrică, în principal în Grecia”, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Francesco Starace, directorul general al Enel, a explicat motivele pentru care Enel va pleca din România până la sfârșitul anului 2023. El a spus că acest lucru nu se întâmplă din cauza cadrului legal și de reglementare, ci pentru că nu există prea mult spațiu de creștere în România în aceste momente.
„Am ajuns – mai mult sau mai puțin – la o poziție pe segmentul de clienți și producție care nu mai oferă multe posibilități de creștere. Motivul pentru care plecăm nu este că nu ne place cadrul legal și de reglementare din România, care nu este nici mai bun, nici mai rău decât altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul prețurilor ridicate la gaze în întreaga Europă.
Nu cred că România a făcut mai bine sau mai rău decât alții. Trebuie să facem față acestei situații cât de bine putem. Spațiul pentru o creștere potențială suplimentară în țară este foarte limitat. Dar nu este o judecată în acest sens, ci doar că spațiul pentru o creștere potențială suplimentară în țară este foarte limitat.
S-ar putea spune că este mai mult o recunoaștere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaștere a muncii bune făcute acolo”, declara Francesco Starace, directorul general al Enel.
Citește și despre următorul subiect: Măsuri mai relaxate în supermarketuri propuse de Comisia Europeană. Alimentele modificate genetic ar putea ajunge neetichetate pe rafturi