După ce a fost anunțată vânzarea activele companiei Enel din țară, românii care au contracte active și-au pus un semn de întrebare: ce se va întâmpla cu actualele tarife? Primele informații arată că fostul președinte ANRE a dat răspunsul mult așteptat, mai exact, Niculae Havrileţ a confirmat că prețurile nu vor suferi modificări în perioada următoare, iar clienții nu vor fi afectați de această schimbare, anunță stiripesurse.ro.
Niculae Havrileţ a declarat că vânzarea activelor grupului Enel România nu va influența abonații care au contracte active în cadrul companiei sau tarifele pe care aceștia le achitau în mod normal. Astfel, din punct de vedere al consumatorului, nu se va schimba nimic, având în vedere că prețurile rămân la valoarea din prezent.
Fostul președinte ANRE a afirmat că afacerea nu merge atât de bine. Compania a înregistrat un minus important, la nivelul ratei de recuperare a capitalului reglementat de către ANRE, acesta fiind de 6.39%. Havrileţ a precizat că grupul deschis în România nu își recuperează la ora actuală nici măcar banii pe care i-a alocat în momentul în care a intrat în această piață.
Citește și: Este oficial! Enel a semnat contractul pentru vânzarea activelor din România
„Nu, din acest punct de vedere nu prevăd nicio schimbare. De altfel, la altă încercare de ieşire din piaţa românească, în 2014, aceleaşi întrebări au fost puse atunci când Enel a dorit să iasă din România, dar atunci solicitând un preţ de trei ori mai mare decât cel de acum. Asta arată că business-ul nu merge aşa bine.
E adevărat, pe partea de producere beneficiază de preţurile din aceste zile, din această perioadă, dar pe partea de furnizare şi pe partea de distribuţie în special, Enel-ul s-a înregistrat cu un minus important pentru că rata de recuperare a capitalului reglementată de către ANRE este 6,39%, or inflaţia este pe 8% deci ei nu îşi recuperează nici măcar capitalul investit din momentul intrării pe piaţa românească de distribuţie.
Iar pe partea de furnizare din cauza problemelor de recuperare a banilor din procesele de compensare a facturilor s-au înregistrat, de asemenea, cu un minus semnificativ. Rămâne doar cu un câştig în zona de producere”, explică fostul președinte ANRE.
Havrileţ a precizat că, din punct de vedere al consumatorului, nu se va schimba nimic, astfel, tarifele rămân aceleași. Cu toate acestea, fostul președinte ANRE a adăugat că valoarea lor s-ar putea modifica la următoarea reglementare, care poate avea loc la începutul anului viitor, aspect despre care nu există informații concrete până în acest moment.
„Acolo o firmă de stat cum este Hidroelectrica ar fi putut să fie interesată, doar că Enel-ul a vândut la pachet şi cu bune şi cu rele ceea ce a făcut ca o societate cum ar fi Hidroelectrica, alta nu cred că s-ar fi putut califica, nu a fost interesată să preia şi minusurile din activităţi unde Hidroelectrica nu este specializată.
Din punctul de vedere al consumatorului nimic nu se va schimba pentru că tarifele sunt reglementate, rămân la valoarea pe care o au acum sau dacă în următoarea perioadă de reglementare care începe anul viitor se va stabili o altă politică de tarifare de către ANRE atunci vom vedea, dar nu implică nicio schimbare a tarifelor existente această preluare a Enel-ului”, afirmă Havrileţ.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Veste proastă pentru români, trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar. Anunțul făcut de ENEL: „Ne cerem scuze, însă este necesar”