Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în şedinţa de Guvern de joi, 6 iunie, că cea mai aşteptată decizie pe care Executivul o ia în acest moment este creşterea salariilor minime, de la suma de 3300 la 3700 de lei lunar. Măsura intră în vigoare de la 1 iulie, conform informațiilor furnizate de News.ro.
Şeful Guvernului a mai declarat că s-a aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Prin urmare, angajaţii din țara noastră vor primi în plus 284 de lei pe lună.
„Cea mai aşteptată decizie de azi este creşterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajaţi din România”, a declarat premierul în şedinţa de Guvern.
„De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, Guvernul a aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajaţii primesc în plus 284 de lei pe lună”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Ai mai putea fi interesat și de: Ce salarii au crescut de la 1 iunie. Lista completă a bugetarilor care vor primi bani în plus la leafă
Şeful PSD a mai spus că, în acest fel, Guvernul face un pas important pentru ca țara noastră să se apropie de nivelul cerut de Directiva privind salariul minim european.
„Ministerul Muncii şi partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie. Formula stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii”, a completat premierul.
Comisia Europeană a transmis recent un semnal de alarmă, conform căruia România se îndreaptă spre un deficit bugetar de aproape 7% din Produsul Intern Brut, în condițiile în care Guvernul avea în plan să țină sub control veniturile și cheltuielile statului la pragul de 5% din PIB.
La finalul lunii aprilie, deficitul bugetar a sărit de 57 de miliarde de lei, mai exact a ajuns la 3,2% din PIB. Este drept că în aprilie s-au plătit în avans pensiile aferente lunii mai. Conform celor mai recente date oficiale, ritmul de creștere pentru cheltuielile statului este de două ori mai rapid decât al încasărilor.
Vezi mai multe știri: Românii, locul 2 la ore muncite, dar printre ultimii la salarii în UE. Topul țărilor în care se muncește mai puțin și se câștigă mai bine