Klaus Iohannis a semnat o lege importantă pentru români, prin care tichetele cadou sunt scutite de taxe și impozite, susține economie.hotnews.ro. Primele informații arată că propunerea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.
Tichetele cadou au devenit un subiect de discuție încă din 2019, atunci când autoritățile fiscale au profitat de o neclaritate din lege și au dat startul mai multor controale, care vizau contribuțiile sociale și impozitul pe venit al cupoanelor achiziționate de diferite companii.
La acel moment, informațiile erau incerte, astfel, nu se înțelegea exact cine este responsabil de plata taxelor. Fiscul s-a grăbit să aplice sancțiuni, fără a se consulta cu specialiștii care au făcut legea, acest lucru fiind afirmat chiar și de directorul general în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MPF). Doru Dudaș i-a atras atenția Mirelei Călugăreanu, care nu a ezitat să spună că s-au dat multe amenzi, chiar dacă nu se cunoștea exact cine trebuie să-și asume taxele, compania care a realizat tichetele sau cea care le-a oferit mai departe angajaților.
Iohannis a semnat documentul care scutește cupoanele menționate de taxe, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial. Conform legii, diferențele fiscale principale și obligațiile aferente sunt excluse, ca urmare a faptului că sumele se încadrează în categoria veniturilor din salarii și celor asimilate. Așadar, ordonanța a fost reîncadrată, având în vedere că, inițial, cupoanele erau considerate drept venituri din alte surse.
Amnistia este valabilă pentru toate perioadele fiscale de la intrarea în vigoare a propunerii și până la 31 decembrie 2020. Obligațiile accesorii și diferențele de obligații fiscale principale care au fost stabilite de organul fiscal, prin compensare, plată, executare silită sau dare în plată trebuie să fie restituite contribuabililor care solicită acest lucru. În termen de 30 zile, ANAF trebuie să facă publică precedura de aplicare, precum și modalitățile de restituire.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: ANAF vizează banii trimişi în ţară de românii din diaspora. Cum este definită o persoană fizică „cu avere mare”