Vești bune pentru tații din România, a fost semnată legea care dublează perioada pe care aceștia o petrec în concediu paternal. Această schimbare, promulgată vineri, 21 iunie, de președintele Klaus Iohannis, reprezintă un pas semnificativ în sprijinul paternității active și a echilibrului între viața profesională și cea familială, notează News.ro.
Noua reglementare are vizează acest concediu paternal nu se limitează doar la contractele standard de muncă, ci se extinde și asupra altor forme de activitate, oferind astfel mai multor tați posibilitatea de a beneficia de aceste zile suplimentare. În plus, ordonanța interzice concedierea celor aflați în concediu paternal, asigurând o protecție suplimentară pentru tații care doresc să se implice activ în primele zile de viață ale copilului lor.
Prin intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 117/2022 pentru modificarea și completarea Legii care stabilește acest concediu paternal, se aduc modificări semnificative în beneficiul taților. Aceștia vor putea obține mai multe zile de concediu paternal, indiferent de forma în care sunt angajați. Astfel, actul normativ acordă acest drept tuturor taților care sunt angajați pe baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, eliminând cerințele anterioare legate de calitatea de asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
Această lege, promulgată de președintele Iohannis transpune dispozițiile din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019. Această directivă promovează echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, contribuind la o societate mai echitabilă și la o implicare mai mare a taților în viața de familie.
Te-ar putea interesa și: Care sunt tipurile de concediu pe care ți le poți lua ca angajat. În ce condiții poți beneficia de ele
Printre principalele măsuri ale acestei ordonanțe se numără acordarea de concediu paternal și a indemnizației aferente tuturor taților angajați, indiferent de tipul de contract. De asemenea, ordonanța include în rândul beneficiarilor și persoanele care au contracte de activitate sportivă, convenții de muncă individuale, contracte de mandat sau de management, precum și funcțiile de demnitate publică și contractele de administrare conform Legii nr. 95/2006.
Un alt aspect important al noii legi este interdicția clară privind concedierea salariatului în timpul concediului paternal. Astfel, tații care își iau acest concediu vor avea siguranța locului de muncă, oferindu-le protecția necesară pentru a se concentra pe familie fără teama pierderii locului de muncă.
În plus, legea introduce sancțiuni clare pentru nerespectarea prevederilor legislației naționale care transpun directiva europeană, asigurând astfel că drepturile taților sunt respectate și aplicate corect.
Citește și: Ultima lună în care pot fi reportate zilele de concediu rămase din 2022. Ce spune Codul Muncii