Anunț important pentru toți șoferii din România! O șosea de mare viteză va fi supravegheată prin sistemele video, spune m.ziare.com. Valoarea proiectului a fost estimată la aproape 10 milioane de euro.
Este oficial! O autostradă de mare viteză din România va fi supravegheată prin sisteme video performante, iar scopul este acela de a măsura viteza de circulație a autoturismelor. Valoarea proiectului a fost estimată la aproape 10 milioane de euro.
Șoseaua de mare viteză în cadrul căreia se vor instala sistemele video speciale pentru măsurarea vitezei este autostrada A1, între Sibiu și Holedea (Hunedoara). Mai exact, 150 de kilometri vor fi supravegheați cu ajutorul tehnologiei performante, între județele Sibiu, Alba și Hunedoara.
Licitația pentru implementarea sistemelor ITS a avut loc pe data de 17 februarie, atunci când valoarea contractului a fost estimată la 44.836.192,67 și 49.319.811,94 lei (fără TVA). Tehnologia ITS se referă la sisteme inteligente de transport. Acestea au drept scop furnizarea de servicii inovatoare pentru managementul traficului, și în același timp, le oferă posibilitatea utilizatorilor de a se informa mai bine. În acest fel, rețelele de transport vor fi folosite mult mai coordonat, sau mai bine spus, mai „inteligent”.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Autostrada Comarnic – Brașov va fi amenajată pe bucăți. Grindeanu: „Pentru 8 miliarde de euro nu găsești finanțare”
CNAIR va putea afla în timp real care este viteza de circulație pe autostrada menționată, și de asemenea, dacă mașinile au sau nu rovinieta plătită. Mai mult de atât, reprezentanții vor fi informați dacă tirurile respectă gabaritul impus sau limitele de greutate. Sistemele vor recunoaște automat numărul de înmatriculare al mașinii, și de altfel, viteza de deplasare va fi măsurată în timp real.
„Sistemul trebuie să preia imaginea vehiculelor, indiferent de banda pe care se află și să recunoască în regim automat numărul de înmatriculare, atât pe timp de zi cât și pe timp noapte, ceață sau ploaie, pe care să-l înregistreze în format text. Sistemul va prelua atât o imagine globală a autovehiculului, cât și o imagine detaliată cu numărul de înmatriculare al acestuia”, se precizează în caietul de sarcini.
”Vehiculele care depășesc pragul de viteză stabilit sunt fotografiate cu o cameră digitală de înaltă rezoluție. O a doua imagine poate fi imediat achiziționată pentru a putea fi folosită ca probă în instanță, dacă este cazul.Echipamentul va putea înregistra secvențe video din timpul detecției. Prin intermediul rețelei de telecomunicații, echipamentul de măsurare a vitezei transmite toate datele detectate în dispecerat unde acestea sunt procesate în vederea acordării sancțiunilor de contravenție”, se menționează în documentul CNAIR.