Pacienții cu asigurare nu mai au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, pentru a merge la un specialist, relatează moldova.europalibera.org. Aceasta este doar una dintre modificările făcute de Guvern în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.
Guvernul a adus mai multe modificări în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Așa cum arată primele informații, pacienții care au asigurare nu vor mai avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie pentru a merge la un specialist, referindu-ne la ginecolog, oftalmolog, și așa mai departe.
De asemenea, pacienții se vor putea interna atât prin biletul de trimitere de la medicul de familie, cât și de la medicul specialist de profil. Este vorba despre spitalele raionale sau municipale, în secțiile de traumatologie, oftalmologie, chirurgie, otorinolaringologie și neurologie. Totodată, persoanele cu tumori benigne vor avea acces la protezări individuale, din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Implanturile mamare și exoprotezele se încadrează în această categorie.
Programul de asigurări actual include 46 servicii medicale noi pentru pacienți. Tomografia cu emisie de pozitronitomografia computerizată, investigațiile de diagnostic și genetice sunt doar câteva dintre noile proceduri. Pe de altă parte, alte 31 servicii au fost excluse din program, în urma deciziei Guvernului.
Autoritățile au declarat că fluxul de pacienți va fi fluidizat prin intermediul noilor măsuri pe care le-au adoptat. Sistemul medical va fi debiocratizat, astfel, pacienții care au asigurare vor avea acces la mai multe proceduri medicale acoperite din polița obligatorie.
Vestea a venit la fix, luând în considerare că, în urmă cu puțin timp, s-a constatat că România are cea mai mare rată a mortalității. Trebuie menționat că s-au identificat cauze care pot fi tratate la nivel european. Statul român se plasează pe ultimul loc în ceea ce privește egalitatea de gen în sănătate, ba mai mult decât atât, femeile ajung la medic doar atunci când este mult prea târziu.
„România e de mai multe feluri, în ceea ce privește serviciile de sănătate. Una e România urbanului mare, alta este România urbanului mic, și alta este România rurală. Trei țări diferite”, explică Adina Păun, expertă în sănătatea la centrul FILA.