S-a decis! Klaus Iohannis a promulgat legea care extinde numărul de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare. Concret, românii care fac parte din zone afectate de poluare remanentă vor beneficia de acest drept, informează stiripesurse.ro.
Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 în ceea ce privește reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, pentru românii care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare, precum și pe o rază de 8 km în jurul acestora. Actul normativ extinde numărul de localități care se încadrează în categoria celor afectate de poluare.
Citește și despre: Cum a reușit un simplu cupon de pensie să îi aducă o amendă de 30.000 de lei. Surpriza colosală de care a avut parte o bătrânică certată cu natura din Bistrița-Năsăud
Sunt adăugate pe listă localităţile Bistra, Sălciua din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comăneşti din judeţul Bacău, Codlea din judeţul Braşov şi Giurgiu din judeţul Giurgiu. Locuitorii localităților menționate pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.
De reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani beneficiază persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui și a şisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor neferoase și feroase cu conținut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și alte derivate.
Beneficiul este valabil pentru cetățenii care locuiesc în localitățile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Bacău, Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Băiţa din judeţul Bihor.
Alte localităţi sunt Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud, Codlea, Crizbav, Făgăraş, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou şi Victoria din judeţul Braşov, Brăila, Chişcani şi Tichileşti din judeţul Brăila, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna.
Totodată, alte localități în care cetățenii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare sunt următoarele: Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Işalniţa din judeţul Dolj, Galaţi din judeţul Galaţi, Giurgiu din judeţul Giurgiu, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni şi Urdari din judeţul Gorj.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: CNPP: Ce salariu ar trebui să aibă un român, în zilele de azi, pentru a primi o pensie de minim 3.000 de lei