Determinarea conducerii Fabricii de îngrășăminte chimice Azomureș de a-și crește producția la capacitate de 50% este enormă, dar și provocatoare. Începutul lunii iunie, care a însemnat reluarea activității, semnala o producție la o capacitate de doar 15%, după cum ar preciza și conducerea că această creștere la 50% este una ușoară în doar 4 luni. Este de la sine înțeles faptul că drumul nu este unul ușor, Azomureș făcând declarații specifice cu privire la întocmirea contractelor pentru achiziționarea gazelor naturale în ciuda „provocărilor continue pe care le vedem în structura piețelor locale de energie, precum și a taxelor suplimentare care tocmai au fost anunțate, care cu siguranță vor crește costurile noastre.”
Directorul General al Azomureș, Josh Zacharias, a făcut delcarații cu privire la importanța care este nevoită a fi alocată sectorului agricol românesc în perioada ce urmează, anume sezonul 2023-2024:
„Pe de altă parte, considerăm că asigurarea aprovizionării cu îngrășăminte pentru sezonul agricol următor (2023 – 2024) este pur și simplu prea importantă pentru a fi ignorată pentru sectorul agricol românesc, așa că era momentul să acționăm. Intenția noastră este de a menține în funcțiune producția de Amoniac (gazul fiind aici materie primă), precum și instalațiile de produs finit NPK, Azotat de Amoniu și Nitrocalcar atât timp cât condițiile o permit, cu mențiunea că volatilitatea piețelor pentru gaze și îngrășăminte este încă la cote istorice, deci viitorul este încă incert.”, aceasta fiind declarația Directorului General fabricii Azomures.
Producătorii agricoli români vor avea parte de o cantitate considerabilă de îngrășăminte, acestea fiind fabricate prin intermediul producerii de amoniac care se realizează în două instalații similare, codificate III și IV. 1,6 milioane de tone este cantitatea care va fi produsă, iar un procent de aproximativ 80 – 85% revine producătorilor agricoli români.
Pe lângă faptul că Fabrica Azomureș se prezintă a fi una dintre ultimele fabrici rămase în funcțiune din domeniu, dar și cel mai mare producător de îngrășăminte chimice. Numerele sunt cele care fac diferența, circa 3 milioane de metri cubi de gaz fiind folosiți în situația capacității maxime. Josh Zachariaș a venit din urmă cu completări asupra fabricii deținute:
„Azomureș și îngrășămintele joacă un rol vital în economia românească, conectând cele două mari sectoare ale energiei și agriculturii. Am avut un dialog continuu cu Guvernul României și în special cu ministerele Economiei, Energiei și Agriculturii pentru a identifica cele mai bune soluții care să ne permită să ne reluăm pe deplin activitatea într-un mod sustenabil.
Nu am ajuns unde ne-am propus, dar acesta este un pas important înainte și credem că, prin continuarea dialogului, ne vom asigura că Azomureș ajunge la 100% din capacitate și contribuie la ambiția Guvernului de a crește volumul mărfurilor produse în România, de a asigura locuri de muncă pentru români, de a îmbunătăți balanța comercială și, în cele din urmă, să vedem contribuția la bugetul de stat într-un mod productiv.”, Josh Zachariaș venind din urmă cu completări asupra fabricii deținute.
În luna mai a acestui an s-a anunțat intenția de a veni în ajutor în industria energointensivă cu circa 1,7 miliarde de euro prin intermediul OUG. Din acești bani, 400 de milioane de euro sunt destinați domeniului chimic ceea ce include si fabrica Azomureș a lui Josh Zacharias. Momentul actual nu ar fi arătat că această inenție ar fi fost pusă în aplicare. Problematica actuală este cauzată șți de prețurile mari care nu par a descrește, provocând o inflație continuă, iar pentru cei aflați în domeniul îngrășămintelor este un moment dificil de gestionat. State precum Rusia, Turcia, Kazakhstan, dar și țările din nordul Africii nu se află într-o situație primejdioasă, dat fiind faptul că sunt state deținătoare de gaze naturale, nefiind decât un moment oportun pentru acestea.