- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ești pasionat de pescuit? Trebuie să știi că ai nevoie de un permis. Află cum poți să faci rost de acest document în 2023

15 Jan, 23:00 • Cornel Ghimeșan
Pentru mulți bărbați, și nu numai, pescuitul poate reprezenta o mică oază de liniște și relaxare. Pentru alții, pescuitul se ridică la rangul de sport de performanță. În orice situație te-ai afla, trebuie să știi că în 2023 este nevoie să ai un permis de pescuit pentru a practica acest sport. Află cum poți obține acest document.
Ești pasionat de pescuit? Trebuie să știi că ai nevoie de un permis. Află cum poți să faci rost de acest document în 2023

Fie că este vorba de o pasiune sau de un hobby, fie că vorbim de o „pasiune” dusă la rang de artă, în pragul sportului de performanță, pentru pescuit vei avea nevoie de un permis. Chiar și în cazul în care practici asta doar pentru relaxare, este nevoie să deții acest document.

Acesta este documentul care se eliberează pe baza numelui și care nu este transmisibil, care atestă faptul că o persoană deține dreptul de a practica pescuitul sportiv recreativ, conform legislației în vigoare. Acesta este valabil numai însoțit de actul de identitate care a stat la baza emiterii acestuia. Actul este emis și eliberat online de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) și este valabil până la sfârșitul anului în curs. Acesta are anumite limitări atât ca regulament, cât și ca zonă geografică.

Alte articole: Hidroelectrica și Masdar au bătut palma. Ministrul Energie pregătește un parteneriat cu Emiratele Arabe Unite pentru energie regenerabilă.

Astfel, pescuitul recreativ se va desfășura în habitatele piscicole naturale necontractate de către asociațiile de pescari recreativi, cu excepția Rezervației Biosferei Delta Dunării. Actul poate fi solicitat de către orice persoană care a împlinit vârsta de 14 ani, pe baza actului de identitate. Copiii care nu au împlinit încă 14 ani și, deci nu dețin carte de identitate, pot obține la rândul lor documentul tot online pe site-ul ANPA, pe baza CNP-ului.

Câte tipuri de permis de pescuit sportiv recreativ există

La fel ca în anii precedenți, pescarilor li se eliberează trei tipuri de document de pescuit recreativ, și anume:

  • Permis de pescuit pentru Dunăre cu brațele sale și habitatele piscicole naturale necontractate;
  • Permis de pescuit pentru Marea Neagră;
  • Permis de pescuit valabil în habitatele piscicole naturale contractate de către asociațiile de pescari recreativi.

Primele două tipuri se eliberează online de pe site-ul oficial ANPA, în timp ce al treilea tip este eliberat prin intermediul asociațiilor de pescari. Toate cele trei categorii de permise de pescuit se eliberează gratuit și pot fi emise începând cu prima zi a fiecărui an.
În cazul permiselor eliberate prin intermediul unei asociații de pescari, acesta va fi tot gratuit, însă obținerea lui poate fi condiționată de plata unei taxe de membru în cadrul respectivei asociații.

Lista habitatelor piscicole naturale contractate de către asociațiile de pescari recreativi se regăsește pe site-ul ANPA. Tot pe site-ul agenţiei se găseşte şi lista habitatelor piscicole naturale necontractate de către asociaţiile de pescari recreativi. O singură persoană poate deține simultan toate cele trei tipuri de permise ANPA.

Cum poți să obții un permis de pescuit?

Permisul de graniță (PG) reprezintă avizul suplimentar permisului, necesar pentru pescuitul în apele de frontieră, care este emis de Poliția de Frontieră din județul de care aparține zona de pescuit respectivă. Vizele de tip PG se pot obține online prin completarea unei cereri și a unui formular și se eliberează gratuit în termen de 30 de zile. Permisul de pescuit pentru Delta Dunării este emis și eliberat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), autoritate competentă distinctă de ANPA.

Cum se obține permisul de pescuit sportiv recreativ

Persoana solicitantă care dorește eliberarea unui permis de pescuit ANPA în 2023 poate face acest lucru în două feluri. Pescarul sportiv fie se va deplasa la unul dintre sediile din teritoriu, fie va face solicitarea pe platforma electronică dedicată, care este disponibilă pe site-ul instituției.

Trebuie menționat faptul că fiecare regiune a țării are punct de lucru. Astfel, conform datelor afișate pe site-ul ANPA, sediile teritoriale și punctele de lucru există în anumite orașe din țară. Fiecare regiune are o adresa de e-mail specifică unde centralizează toate solicitările. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a dobândi permisul de pescuit ANPA:

  • Accesează site-ul www.anpa.ro;
  • Din meniul principal  apasă butonul Solicitare permis pescuit recreativ;
  • În pagina care se deschide apasă butonul „Română”, iar apoi butonul „Obține permis”;
  • Citește mesajul afișat în partea de sus a ecranului, iar apoi apasă butonul „Următor”;
  • În pagina nou-deschisă completează căsuțele cu informațiile solicitate (județul de domiciliu, CNP și adresa de domiciliu) și apoi apasă butonul „Următor”. Atenție: nu folosi diacritice în căsuța aferentă adresei de domiciliu;
  • Apoi, introdu numele și prenumele și apasă butonul „Următor”;
  • Din lista care apare pe ecran selectează tipul de permis dorit (pescuit pe Dunăre cu brațele sale și zone necontractate sau pescuit în Marea Neagră) și apoi apasă butonul „Următor”;
  • Bifează căsuța din dreptul mesajului „Sunt de acord” și apasă butonul „Următor”;
  • Verifică datele introduse, iar dacă acestea sunt corecte apasă butonul „Următor”;
  • Permisul a fost emis. Acesta poate fi printat sau descărcat sub forma unui fișier în format PDF în laptop/telefon/tabletă.

Conform prevederilor art. 3, alin (2) și (3) din Ordinul MADR nr. 60/2017 pescarii recreativi au obligația să raporteze anual către ANPA situația capturilor realizate prin pescuitul recreativ, cu excepția Rezervației Biosferei „Delta Dunării”. Raportarea capturilor realizate prin pescuit recreativ se face prin întocmirea așa-numitei fișe de captură, care este parte integrantă a permisului de pescuit recreativ.

Posesorii de permis de pescuit recreativ emis în anul curent, au obligația întocmirii fișei de captură după fiecare partidă de pescuit desfășurată. Aceasta trebuie transmisă la ANPA până cel târziu la data de 28 februarie a anului în curs pentru anul precedent, la adresa de e-mail [email protected]. Dacă permisul a fost eliberat prin intermediul unei asociații de pescari recreativi, acolo se va depune fișa de captură.

Citește și: Carduri de energie 2023. Au fost modificate! Cum arată acum documentele prin care oamenii vor primi ajutorul pentru facturi

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult