Eugen Tomac a declarat marți, 9 mai, că demersul de la CJUE în ceea ce privește aderarea României în spațiul Schengen va mai dura, cel mai probabil, un an și jumătate sau doi, informează stiripesurse.ro. În declarațiile pe care le-a dat, europarlamentarul PMP a dat de înțeles că lipsa unei viziuni și a unui proiect foarte bine pregătit pentru aderare a costat statul român foarte mult.
Eugen Tomac a dezvăluit în decursul zilei de marți că România mai are de așteptat, cel mai probabil, un an și jumătate sau doi pentru a intra în spațiul Schengen. Din acest punct de vedere, europarlamentarul PMP a menționat că își pune speranța în capacitatea celor care încearcă să introducă subiectul pe agenda Consiliului European, în cadrul ședinței care se va desfășura pe 9 iunie.
„În ceea ce priveşte procedural şi juridic toate lucrurile pe care le-am invocat, tot dosarul pe care l-am pregătit este foarte bine argumentat şi are toate şansele de a reuşi însă evident că durează şi va dura cel mai probabil un an şi jumătate, doi. Îmi pun mari speranţe şi în capacitatea celor care încearcă la aceatsă oră să introduce pe agenda Consiliului European din 9 iunie acest subiect”, a spus Tomac.
Citește și despre: Eugen Tomac este de partea fermierilor! Liderul PMP cere „cel puțin 100 de milioane de euro drept compensații pentru agricultorii români”
Europarlamentatul a precizat că președintele Klaus Iohannis și președinta Comisiei Europene, Ursula von der leyen, împreună cu Charles Michel, ar trebui să convingă șefii de stat în această lună, tocmai pentru ca la Bruxelles să apară mesajul conform căruia există un consens pentru intrarea în spațiul Schengen. Totodată, Eugen Tomac a punctat că este momentul să iasă fum alb din acest dosar.
Europarlamentarul nu s-a ferit să spună că lipsa unei viziuni și a unui proiect bine pregătit, care să permite aderarea României la Schengen, sunt câteva dintre motivele pentru care statul român plătește acum foarte mult. Totodată, europarlamentarul a menționat că România se va confrunta cu pericolul regăsit la momentele actuale în Europa: oamenii nu vor mai suporta și vor cere argumente.
„Altfel, pericolul pe care îl găsim tot mai des în Europa va cuprinde şi România, acela de a le oferi celor care contest proiectul European, identitatea aceasta pe care o construieşte Europa în vremuri de crize (..) să aibă tot mai mulţi aderenţi, pentru că oamenii nu mai suportă, vor argumente, vor fapte. Faptul că nu am avut o viziune, un proiect foarte bine pregătit de a intra în spaţiul Schengen ne-a costat foarte mult”, a mai spus eurodeputatul PMP.
Vezi și: Spania, cheia României către intrarea în Schengen. Ce rol va juca țara începând cu luna iulie 2023