România ar putea trece la euro începând cu 2026, dacă îndeplinește toate condițiile cerute de PNRR. Ministerul Finanțelor, Adrian Câciu a declarat că planul de aderare la zona euro era planificată în anul 2029, însă ar putea fi mai curând cu trei ani, în 2026, dacă PNRR va fi implementat în totalitate.
Citește și: Tranziția de la lei la euro. Când se va întâmpla în România
„Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029. Îl menținem. Ceea ce îmi doresc este să fie 2026. Pentru asta toți trebuie să facem un efort, să facem reformele din PNRR și să avem PNRR-ul îndeplinit 100%. Eu cred că România, dacă ar aplica acest Plan Național de Redresare și Reziliență, și ar avea o absorbție mai rapidă de fonduri europene, în 2026 ar avea elemente de convergenta reală, dar și nominală, astfel încât să poată să înceapă să intre în anticamera zonei euro”, a menționat Adrian Câciu, la conferința „Romanian Business & Investment Roundtable”.
Ministrul a adăugat că provocările la care este expusă țara noastră sunt destul de ridicate, dar trebuie să avem în vedere că suntem mult mai stabili decât în martie anul trecut, a precizat Profit.ro.
Ediția a treia a Conferinței „Romanian & Investment Roundtable” s-a desfășurat în capitală, în perioada 15-16 martie, în cadrul căreia s-a discutat dezbateri pe teme ce au vizat perspectivele macroeconomice în România și Europa.
Potrivit Raportului de convergență al Comisiei Europene se arăta că România nu îndeplinește nicio condiție dintre cele patru criterii necesare aderării la zona euro. De asemenea, România este singurul stat dintre alte șapte state evaluate care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv, a relatat sursa citată.
Alte articole: Peste 2 ani Bulgaria va trece la moneda euro. Ce condiții trebuie să îndeplinească