Sectorul zootehnic va beneficia în curând de noi resurse financiare, odată cu adoptarea, de către Guvernul României, a plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat.
„În şedinţa Guvernului din data de 21 septembrie 2022, au fost aprobate plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022”, informează Ministerul Agriculturii.
Potrivit comunicatului emis de către ministerul de resort, bugetul aprobat se repartizează în felul următor: 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte; 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne; 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine; 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte; 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.
Citește și: Limba engleză nu este pe lista ministrului Agriculturii. Petre Daea „vrea conversație” în limba lui
Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor menţionate anterior la efectivul de animale eligibile/kg gogoşi crude de mătase eligibile.
Încă din luna iulie, MADR anunța că a elaborat un proiect de act normativ privind un ajutor excepţional care să vină în sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic. Conform prevederilor actului respectiv, beneficiarii puteau fi crescători de suine sau păsări, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale şi/sau persoane juridice, care deţin exploataţii comerciale autorizate sanitar-veterinar.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a oferit detalii cu privire acest binevenit ajutor pentru crescătorii de animale din Romania:
„Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA. Ministerul Agriculturii a făcut demersuri în acest sens, iar Comisia Europeană a aprobat, astfel încât în anul 2022, avansul pe care îl pot solicita fermierii noştri este de 70% din suma cuvenită”
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu:„Dacă UE are vreun plan să ni-l trimită, mai puţin aia cu dușul în doi, care cred că e puțin cam mult”. Președintele PSD explică datele INS
Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, cu rambursare din FEGA, în limita sumelor aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anii 2022 și 2023.