Eurobarometru. 60% din populație este de părere că moneda euro ar avea un efect pozitiv asupra țărilor membre, a precizat Comisia Europeană, potrivit Nepszava.
Potrivit sondajului, în clasament sunt 72% dintre unguri doresc adoptarea monedei euro, urmează România (71%), Polonia (55%), Suedia (54%), Bulgaria (49%) și Cehia (44%).
Țările membre menționate mai sus s-au angajat, în sondajul realizat în aprilie 2023, să adopte moneda euro. Majoritatea respondenților sunt de părere că atât pentru țară, cât și pentru ei, în mod personal ar fi un beneficiu. Mai exact pentru țară, 53%, iar pentru ei personal, 56%.
De asemenea, 58% dintre respondenți își doresc să lucreze cu euro. Sprijinul pentru introducerea euro este cel mai mare în Ungaria (72%) și România (71%), urmate de Polonia (55%), Suedia (54%), Bulgaria (49%) și Cehia (44%).
83% au spus că au mai avut experiențe cu bancnotele sau monedele euro și toate țările, mai puțin România susțin că sunt bine informate în legătură cu moneda unică.
În cazul Ungariei, 65% dintre respondenții unguri se tem că trecerea la moneda euro va duce la creșterea prețurilor, 62% cred că moneda ar avea un impact pozitiv asupra țării, iar 31% nu sunt de acord cu asta.
26% dintre respondenții ungari sunt de părere că adoptarea monedei euro va face ca țara să piardă o parte din identitatea sa, în timp ce 72% nu sunt de acord cu această afirmație. 27% dintre unguri au fost de părere că Ungaria va pierde controlul asupra politicii sale economice odată cu introducerea monedei euro, în timp ce 70% au respins această idee.
Mai mult, 24% cred că Ungaria este pregătită să facă acest pas important, în timp ce 69% au spus că încă nu este pregătită. Alți 41% dintre respondenți spun că nu ar sta pe gânduri și ar introduce acum euro în Ungaria, 35% ar aștepta, 13% ar aștepta cât mai mult timp posibil și 9% nu ar dori niciodată introducerea monedei euro.
Alte articole: Salarii mai mici din toamnă! Cine sunt românii care se vor lovi de tăierile veniturilor. Este o obligație din partea Comisiei Europene