Experții Organizației pentru Siguranța Navigației Aeriene, Eurocontrol, informează oficial cât ar mai putea dura interzicerea zborurilor din Europa, către Rusia și Ucraina, relatează stiripesurse.ro. Așa cum arată primele informații, restricțiile ar putea dura până în 2029, cel puțin.
Eurocontrol a informat că interdicțiile de zbor din Europa către Rusia și Ucraina ar mai putea dura până în 2029 cel puțin. Informațiile au apărut într-un raport care are în vedere prognoza traficului aerian.
Potrivit Organizației Europene pentru Siguranța Navigației Aeriene, industria aviației civile din Europa nu a reușit să ia avans și să-și revină până acum. Un mare impediment al rezultatelor se referă la pandemia de coronavirus și problemele legate de conflictul din Ucraina.
Numărul zborurilor efectuate către Ucraina a scăzut cu 90% în 2022. Totodată, către Republica Moldova, au fost efectuate cu 61% mai puține curse aeriene. Conflictul apărut în Ucraina este cel care a determinat o creștere a zborurilor către Europa de Sud-Est, Caucaz și Turcia.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Zborurile de primăvară aduc haos la Aeroportul Otopeni! La terminalul Sosiri s-au format cozi de nedescris
În același timp, statele nord-europene raportează o scădere a curselor, din cauza suspendării zborurilor prin spațiul aerian rusesc către Asia. Mai mult decât atât, ultimele informații arată că Ucraina a închis spațiul aerian pentru aviația civilă încă din dimineața de 24 februarie, după încetarea așa-zisei operațiuni militare ruse.
Printre alte sancțiuni, țările UE au interzis utilizarea spațiului aerian de către companiile rusești. Moscova a recurs la măsuri asemănătoare, în ceea ce privește societățile europene. Autoritatea Aeronautică Civilă (ACC) a interzis operatorilor să efectueze zboruri în spațiul aerian al Federației Ruse la o zi după ce Air Moldova a informat că va relua operarea curselor spre Moscova de la 1 octombrie.
Un comunicat al instituției relatează că măsura a fost luată în scopul asigurării siguranței și securității aeronautice. AAC menționează că a ținut cont de decizia de suspendare a certificatelor și aprobărilor emise agenților aeronautici ai Federației Ruse, de către Agenția Europeană pentru Siguranța Zborurilor. Pe de altă parte, Republica Moldova este altă țară care și-a închis spațiul aerian pentru Rusia.
Inițial, restricția trebuia să fie respectată până la data de 4 martie, însă s-a decis că AAC poate autoriza utilizarea spațiului aerian doar în anumite cazuri. O porțiune a fost deschisă pe data de 21 martie, atunci când a fost posibilă reluarea transportului regulat de pasageri.
Citește și: Ryanair lansează noi zboruri către România. Biletele de avion sunt puse în vânzare în sistemul online