Eric Stab, Președintele și CEO al ENGIE România, susține că Europa va deveni independentă de importurile rusești, mai ales că acestea sunt într-o continuă scădere. Acesta, însă, nu este sigur că gazul provenit de la ruși va dispărea complet de pe piața din Europa, scrie capital.ro.
”Este o întrebare dificilă. Cred că Europa va avea nevoie de gaz pentru mult timp de acum înainte, ştiut fiind că rămâne energia de tranzitie a tranziţiei energetice.
Poate că Europa va mai folosi gaz rusesc, însă nu sunt convins. Important este că Europa s-a organizat pentru a se descurca fără gazul rusesc.
Mulţi din Europa cred că vom reuşi să nu mai avem nevoie de gaz rusesc până în 2026-2027. Ştim că sunt, în continuare, ţări care depind de acest gaz, direct sau indirect, deci e dificil de spus ce se va întâmpla cu acestea, dacă vor adopta strategia de a înlocui gazul rusesc sau nu”, spune Eric Stab.
CEO-ul a declarat în luna noiembrie a anului 2021 că ENGIE a avut de recuperat uriașa sumă de 2.8 miliarde de lei. În momentul actual, compania mai are de recuperat doar 900 de milioane de lei.
Stab a mai spus că va fi nevoie de solicitări de rambursare pentru consumatorii industriali și business. Sumele, însă, nu sunt cunoscute momentan.
”Sumele sunt în continuă creştere, ca urmare a schemelor de suport implementate. Pentru consumatorii industriali şi business, care nu au alocări de preţuri preferenţiale, va fi nevoie să facem solicitări de rambursare, sume pe care nu le cunoaştem, pentru că trebuie să fie raportate la preţurile din piaţă. Deci, per total, 2,8 miliarde de lei de la începutul aplicării schemelor de suport”, mai spune acesta în cadrul conferinței ZF Power Summit 2023.
Mai citește și: Trei noi poduri rutiere vor fi construite peste Prut. Aglomerațiile din vămi vor deveni istorie. Iată care sunt zonele unde vor fi amplasate
Până la data de 30 aprilie 2023, conducerea României trebuie să întocmească un plan al moduui prin care dorește să absoarbă cele 1,39 miliarde de euro din REPowerEU până în anul 2026. Planul trebuie trimis Comisiei Europene, ca mai apoi aceasta să il aprobe iar banii să vină către țara noastră.
Banii vor veni prin fondul Uniunii Europene REPowerEU, un fond al Uniunii Europene în valoare totală de 20 de miliarde de euro adoptat marți de către Parlamentul European, și care are ca scop accelerarea tranziției către energie verde – sporind, în același timp, reziliența sistemului energetic din Uniunea Europeană și reducerea dependenței energetice de Rusia.
Te-ar mai putea interesa și: Poșta Română, mesaj de ultimă oră pentru români, DNSC avertizează! Riscați să fiți înșelați! Care este strategia hackerilor