Europenii consumă mai puțin și economisesc mai mult! Consumul real al gospodăriilor pe cap de locuitor a scăzut cu 0.1% în zona euro, în timp ce venitul real al acestora a crescut ușor în primul trimestru din 2023, cu 0.1%, informează economedia.ro. Datele publicate de Eurostat, biroul de statistică al UE, arată care sunt țările în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri.
Consumul real al gospodăriilor pe cap de locuitor a scăzut cu 0.2% în primul trimestru din 2023. Totul s-a întâmplat după o scădere de 1.4% în trimestrul anterior, arată datele Eurostat.
În tot acest timp, venitul real al gospodăriilor pe cap de locuitor a crescut cu 0.5% în primul trimestru din 2023, după o scădere de 0.4% în trimestrul al patrulea din 2022. Venitul disponibil brut al gospodăriilor a crescut cu 2.0% în zona euro și cu 2.7% în UE în primul trimestru din 2023.
Te-ar putea interesa și: Analiză Wall Street Journal. Cetățenii din UE, tot mai săraci. „Am văzut o mare schimbare în comportamentul europenilor”
Creșterea se explică prin contribuția pozitivă importantă a remunerării salariaților. De asemenea, creșterea se explică printr-o altă contribuție importantă a prestațiilor sociale.
În zona euro și în UE se observă o creștere a nivelului de economisire a gospodăriilor. Concret, în primul trimestru din 2023, rata de economisire a crescut cu 0.2 puncte procentuale (pp) în zona euro și cu 0.66 pp în UE, în comparație cu trimestrul anterior. Rata de economisire a gospodăriilor a crescut în nouă state membre, și în același timp, a scăzut în șase state membre.
Astfel, cele mai mari creșteri au fost identificate în Ungaria (+9,4 pp), Danemarca (+3,3 pp) și Belgia (+3,1 pp). La polul opus, cele mai mari scăderi sunt înregistrate în Portugalia -1,2 pp), Cehia (-0,6 pp) și Franța (-0,5 pp).
La fel de bine, a crescut inclusiv rata investițiilor gospodăriilor în zona euro și în UE. Rata de investiții în gospodării a crescut cu 0.3 pp în zona euro, respectiv, 0.1 în UE, în primul trimestru din 2023, în comparație cu trimestrul anterior. Dintre statele membre pentru care sunt publicate date, se pare că rata investițiilor gospodăriilor a crescut în trei state membre și a scăzut în 12 țări.
Germania (+0,9 pp) și Ungaria (+0,7 pp) au înregistrat cele mai mari creșteri. Rezultatele se explică prin majorarea formării brute de capital fix al gospodăriilor (+9,1% și, respectiv, 13,7%). Pe de altă parte, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Danemarca și Irlanda (-1,1 pp și, respectiv, -0,8 pp).
Citește și despre: Sondaj. 78% dintre părinții europeni consideră că laptopurile și tabletele ar putea ajuta copiii să învețe la școală. Ce părere au românii