Anul trecut, preţurile pentru cheltuielile destinate consumului final al gospodăriilor au fost foarte diferite în UE, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene.
Cele mai ridicate niveluri ale preţurilor au fost înregistrate în Irlanda (146% din media UE), Danemarca (145%) şi Luxemburg (137%). Cele mai scăzute niveluri au fost înregistrate în România (58%), Bulgaria (59%) şi Polonia (62%).
Conform informațiilor transmise de Eurostat, în 2022, nivelul preţurilor la alcool şi tutun a fost de 3,3 ori mai mare în ţara cea mai scumpă decât în cea mai puţin costisitoare. Cele mai scăzute niveluri de preţ pentru alcool şi tutun au fost înregistrate în Bulgaria (66% din media UE), Polonia (73%) şi Ungaria (78%).
Cele mai înalte niveluri au fost înregistrate în Irlanda (216%), Finlanda (174%) şi Danemarca (138%). Această variaţie mare de preţ este explicabilă, arată Eurostat, prin diferenţele de impozitare a acestor produse.
Noul lider al Guvernului României are în plan să găsească o rezolvare până la sfârșitul acestui an, pentru ca românii să scoată mai puțini bani din buzunar pentru produsele de bază.
„E ca şi în negocierile politice, nu ne putem antepronunţa, până nu am închis lucrurile. Am primit o listă, le-am spus şi ieri în şedinţa de Guvern, sunt discuţii la legume, fructe, să vedem care sortimente. Ce pot să vă spun foarte clar este că eu îmi doresc un acord, pe care să îl facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa, nu e niciun secret. Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu actul normativ”, a adăugat Marcel Ciolacu, care a ținut să spună că ”acordul este acord şi cine îl încalcă, atunci folosesc instrumentele Guvernului, care se numesc acte normative”.
Mai poți citi și: Un nou job cucerește românii. Venituri de 1000 de euro pe lună, tichete de masă, abonamente și al 13-lea salariu