Anul 2025-2026 va aduce, de departe, cele mai mari schimbări în sistemul de învățământ din România. Profesorii sunt primii care vor întâmpina modificări în modul de predare și evaluare la clasă. Spre exemplu, notele și evaluările nu vor mai fi aplicate pe baza formulărilor actuale, ci pe baza standardelor la nivelul țării, conform noilor modificări din Legea Educației.
Începând cu anul școlar 2025-2026, profesorii nu vor mai aplica note pe baza criteriilor actuale, ci pe baza standardelor naţionale pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire. Termenul impus de Ligia Deca pentru aceste modificări este de 30 august 2024, potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024.
Primele mari schimbări sunt aduse la „Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP 2024”. Noul regulament face referire la faptul că din septembrie 2025 vor fi folosite „standardele naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire”.
Articolul 101, alin 3 din ROFUIP 2024 prevede:
„Începând cu anul școlar 2025-2026, toate evaluările se realizează pe baza standardelor naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire. Pentru toate disciplinele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, filierele teoretică, vocaţională, precum şi tehnologică, pentru disciplinele din trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se elaborează de către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare.
Pentru învăţământul tehnologic, pentru fiecare disciplină/domeniu de studiu/modul de pregătire care nu este în trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se realizează de Centrul Naţional de Învăţământ Tehnologic şi Tehnologic Dual”.
În acest sens, prin noul articol are loc transferarea prevederilor din legea 198/2023 în ordinul de ministru. În prezent, instituțiile anunțate mai sus nu au fost înființate. Ministerul Educației nu a înființat nici CNCE și nici CNÎTTD.
Articolul 95 și Articolul 96 din Legea 198/2023 reglementează evaluarea în procesul educațional.
Citește și: Pedepse majore pentru elevii din România. A apărut noul Statut al Elevului
Rezultatele vor fi prezentate prin intermediul calificativelor, notelor sau rapoartelor personale și de clară, iar respectarea noilor standarde este realizată prin inspecții școlare organizate neanunțat și la perioade scurte de timp. Nerespectarea standardelor este considerată abatere disciplinară.
„Articolul 96 (1) Rezultatele se exprimă, după caz:
a) în învățământul primar, cu excepția clasei pregătitoare, pe parcursul căreia nu se acordă note sau calificative, prin calificative: „foarte bine“, „bine“, „suficient“ sau „insuficient“;
b) în învățământul gimnazial, prin note de la 1 la 10;
c) în învățământul liceal și în învățământul postliceal, prin note de la 1 la 10;
d) prin punctaje/coduri specifice, în cazul testelor standardizate aplicate în afara evaluărilor externe prevăzute de lege;
e) prin rapoarte anuale de evaluare a dezvoltării fizice, socioemoționale, cognitive, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare, pentru clasa pregătitoare și clasa
Articolul 97 (1) Evaluarea realizată pe baza standardelor naționale de evaluare, ca niveluri de performanță a competențelor specifice din programele școlare, stă la baza planurilor individuale de învățare realizate de către profesorul de la clasă. CNCE organizează Banca de instrumente de evaluare, cu funcție orientativă pentru procesul de evaluare, și răspunde de menținerea și actualizarea permanentă a acesteia.
Articolul 248 – „(25) Banca de instrumente de evaluare având funcție orientativă pentru evaluare, prevăzută la art. 97 alin. (1), se va realiza de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare în termen de 2 ani școlari de la intrarea în vigoare a prezentei legi”.
Conform noilor decizii din cadrul Legii Educaţiei, profesorii care nu evaluează conform standardelor naționale de evaluare vor fi sancționați disciplinar în raport cu gravitatea abaterilor, în felul următor:
Vezi și: 5.000 de lei de la Guvern pentru elevi. Cine poate avea parte de bani