Evaluarea Naţională 2023. Ministerul Educației a anunțat că 161.500 de elevi au fost înscriși pentru a susține examenul, informează ziare.com.
161.500 de elevi au fost înscriși pentru a susține Evaluarea Națională în acest an, în perioada 19 iunie – 4 iulie. Prima probă va fi susținută luni, 19 iunie, la Limba și literatura română, urmată de examenul la Matematică, miercuri, 21 iunie. Proba de la Limba și literatura maternă este programată joi, 22 iunie. Toate cele trei examene sunt scrise. Primele rezultate vor fi afișate marți, 28 iunie, până la ora 14:00.
Te-ar putea interesa și: Procedura de echivalare a probelor orale la Bacalaureat 2023. Ministrul Educației stabilește modificări drastice pentru elevi
Contestațiile pot fi transmise prin mijloace electronice sau la centrele de examen în zilele de 28 iunie (16:00 – 19:00) și 29 iunie (08:00 – 12:00), anunță Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Candidații care depun contestațiile completează, semnează și depun sau transmit o declarație-tip în care precizează că au luat cunoștință că nota acordată poate fi modificată ca urmare a soluționării contestației, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate de către părinți sau reprezentanți legali. Rezultatele finale apar pe data de 4 iulie.
Accesul candidaţilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Elevii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor poate folosi și un creion negru.
Probele încep la ora 09:00. Candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 minute (2 ore). Timpul este calculat după completarea casetei de identificare, de către asistenții care vor verifica datele de înscriere. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru elevii pentru care a fost aprobată solicitarea de către Comisia Județeană/a Municipiului București de Organizare a Evaluării Naționale, cu maximum două ore, în baza prevederilor procedurilor specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2023. Probele sunt monitorizate video și audio.
„Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.
De asemenea, se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen.
Nu sunt acceptaţi în examen candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop”, mai indică Ministerul Educaţiei.