Adrian Măniuţiu, față în față cu o realitate neașteptată: În ultimii ani, cursul de schimb a fost, de departe, variabila cu cel mai rapid şi mai puternic impact asupra inflaţiei şi asupra anticipaţiilor inflaţioniste în România și nu numai. Semnificația de bază a acestui potențial canal de transmisie a politicii monetare fiind amplificată de faptul că activele externe nete constituie principala sursă de creaţie monetară, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).
În acest context complet neașteptat, Adrian Măniuțiu, analist economic, a explicat ce se întâmplă pe piața valutară și cât de mult influențează evoluțiile din ultima perioadă dobânzile.
Adrian Măniuţiu susține că ”În ceea ce privește cursul, trebuie să ne uităm foarte pe scurt peste alte date care au legătură și care vor influența felul în care se va mișca cursul de schimb.
Uite, dacă ne uităm în România, vedem în primul rând că la capitolul inflație suntem pe un trend descrescător. La fel și la nivel european.
În schimb, în Statele Unite, surprinzător, inflația a înregistrat o ușoară creștere în martie.
Acum, ce se întâmplă pe partea dobânzilor? Toate acestea, din nou, au legătură cu cursul de schimb și cu ratele, cu prețurile pe care le plătim, pentru că depinde foarte mult de importuri. Avem practic o constantă în ceea ce privește politica de dobândă monetară a Băncii Naționale. Suntem tot la 7% și tot la 4% e și Banca Centrală Europeană, adică tot într-o zonă în care nu a modificat.
Surpriza vine, în schimb, din Statele Unite, unde dobânda rămâne sus. La începutul anului, au anunțat că dobânzile vor vor scădea. Ele rămân încă sus.
Acum suntem într-o zonă de maxim istoric și pentru aur și am să fac legătura între cursul de schimb, relația euro-dolar și, evident, euro-leu și cum ne poate influența și cotația aurului. Suntem foarte aproape de acest minim al ultimei perioade, de 105, adică pentru 1 euro primim 1,05 dolari. Ne apropiem de punctul acesta de paritate, care a fost atins în 2022. S-ar putea aici să vedem niște mișcări, pentru că arătam dobânzile înainte.
Ei bine, dobânda Fed a fost menținută în ciuda așteptărilor. Asta înseamnă că titlurile de stat, obligațiunile americane rămân în continuare căutate, pentru că oferă dobânzi mai mari. În același timp, dobânzile europene, pentru că inflația merge în jos și nu numai, urmează foarte probabil să fie scăzute.
Noi vedem dacă la una din ședințele de dinainte de pauza de vară sau cel târziu în toamnă, dar e clar că urmează această scădere, în contraponderea menținerii americane. Ce înseamnă asta pentru cursul leu-euro? Deocamdată ne mișcăm.
Deci dolarul se întărește în mod paradoxal. Deși nu e atât de paradoxal, pentru că totuși, economia cea mai puternică și în contextul turbulențelor militare, cu atât mai mult se mizează pe moneda care controlează economici, care e cea mai puternică economie și care, astfel, își răsfrânge forța și asupra monedei. Vedem, în ceea ce privește leul, plafonul de cinci care începe să începe să fie forțat. Direcția este, dacă ne uităm la ultimele 14 luni, clar una de creștere. Noi ne mișcăm în raport cu dolarul, exact așa cum se mișcă și euro în raport cu dolarul”, a explicat analistul economic Adrian Măniuţiu.
Adrian Măniuţiu: ”Urmează o vară în care cursul de schimb nu va depăși acest prag psihologic de 5”
De asemenea, Adrian Măniuţiu e de părere că alegerile ar putea influența într-o oarecare măsură cursul de schimb.
”Cât vom plăti ratele și ce se va întâmpla cu cursul de schimb dintre leu și euro? Păi trebuie să ne uităm la factorii direct care influențează deficitul de cont curent în primul rând, adică cât importăm versus cât exportăm, care influențează practic cererea de monedă. Dacă noi vindem lei ca să cumpărăm euro în continuare, va fi foarte greu și dificil și scump pentru Banca Națională să mențină pragul acesta de cinci în viitor.
Totodată, datoria publică a României a luat-o în sus. Asta înseamnă că, din nou, avem o presiune suplimentară asupra leului. În ciuda faptului că economia nici nu merge bine, nici nu merge prost, merge înainte, inflația este deocamdată sub control, dobânzile încă sunt menținute, nu putem vorbi pe piața internă de speculații. Problema pe care mi-o pun e legată de partea de stabilitate politică, pentru că și asta poate dezechilibra cursul.
Din perspectivă electorală, un prag de 5 va fi menținut psihologic sau 4,95, 4,98, 4,99, 4.97. Cred că urmează o vară în care cursul de schimb nu va depăși acest prag psihologic de 5, deși, din perspectiva indicatorilor economici n-ar fi atât de puțin probabil, iar electoral vom rămâne sub 5, cel puțin până la toamnă”, a explicat analistul economic Adrian Măniuţiu.