Copiii din București pot beneficia de consiliere psihologică gratuită. Ședințele sunt decontate de stat, iar pentru înscriere părinții trebuie să urmeze mai multe etape. Iată tot ce este de știut despre acest program.
Pentru a beneficia de ședințele de consiliere psihologică gratuită pentru copii, părinții trebuie să primească recomandare de a accesa servicii de intervenție psihologică și psihoterapeutică. Documentul poate fi eliberat de medicul de familie, medicul psihiatru sau consilierul școlar.
După ce primește recomandarea, părintele trebuie să aleagă psihologul care va susține ședințele de consiliere psihologică. Psihologul respectiv trebuie să fie membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Programul „Din grijă pentru copii”.
Citește și: Proaspetele mămici vor beneficia de consiliere psihologică gratuită!
Pentru a alege un specialist, părintele poate accesa următoarea adresă: https://www.copsi.ro/index.php/registre?fbclid=IwAR0TVqzBO0dfteU8uTaY58O255-SJbmzIHdbqe06sdf92gMslNaRpGLDN7k
Psihologul are responsabilitatea de a evalua situația copilului. Specialistul are posibilitatea de a efectua servicii de intervenție psihologică dacă constată că este necesar. Copilul va fi înscris în Programul Național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – Din grijă pentru copii și va beneficia de 10 ședințe gratuite. Întâlnirile sunt decontate de stat, iar tariful unei ședințe este de 120 lei, cu o durată de 50 de minute. Din acest punct de vedere, psihologul clinician Constantin Lucian ține să precizeze că programul este adresat copiilor de până în 18 ani. Specialistul menționează că părinții nu trebuie să facă niciun demers suplimentar, ci doar să asigure prezența copilului în cadrul celor 10 ședințe gratuite.
„Beneficiile programului constau în faptul că copiii cu vârste între 0 și 18 ani, teoretic, așa cum este prevăzut în standardele de desfășurare ale acestui program, beneficiază de 10 ședințe de intervenție psihologică, în contextul efectelor pandemiei. Ședințele de consiliere psihologică sunt decontate direct de către stat prin acest program național. Părinții nu trebuie să facă niciun demers suplimentar. Singura chestiune pe care trebuie să o facă, după acceptarea copiilor în planul de intervenție, să meargă cu ei la cabinetul la care s-au înscris în program”, spune Constantin Lucian, psiholog clinician, în exclusivitate pentru Daily Business.
Psihologul clinician Constantin Lucian dezvăluie că programul este unul foarte benefic. Specialistul relatează că părinții au ocazia, astfel, de a descoperi dacă copilul prezintă manifestări specifice anumitor tulburări sau dacă există tendințe în acest sens. Mai mult decât atât, aparținătorii sunt ajutați de experți să înțeleagă mai bine comportamentul copilului, înainte ca situația să se agraveze.
„Unul dintre cele mai importante motive pentru care recomand acest program este faptul că părinții pot avea ocazia, pot avea șansa să descopere în mod profesional, cu ajutorul unui specialist, dacă copiii dumnealor au tendințe sau prezintă manifestări specifice anumitor tulburări care apar și în perioada copilăriei. În acest fel, părinții pot înțelege mai bine fenomenul din spatele manifestării simptomatologiei și comportamentelor, înainte ca situația să se agraveze”, afirmă psihologul clinician Constantin Lucian, în exclusivitate pentru Daily Business.
Pentru decontarea serviciilor de consiliere psihologică, psihologii trebuie să depună o serie de documente la Agenția pentru plăți și inspecție școlară județeană în a cărei rază teritorială își au domiciliul fiscal.
Sunt necesare următoarele documente:
Lista-beneficiarilor-serviciilor-de-evaluare-și-intervenție-psihologică declarație-pe-propria-răspundere cerere-de-decontare
Documentele se depun lunar până la data de 5 a lunii, „pentru luna precedentă pentru care se solicită decontarea. În situația în care data de 5 a lunii este zi nelucrătoare, termenul se extinde până la următoarea zi lucrătoare.”, conform art. 3 alin. (3) din proiectul de hotărâre.
Art. 3 – (4) „Colegiul Psihologilor din România trimite lunar, în format electronic, până la data de 5 a lunii, pentru luna precedentă, Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție pentru copiii din cadrul Programului, actualizat, către Agenția Națională pentru de Plăți și Inspecție Socială pentru a certifica faptul că psihologii înscriși în Program se regăsesc în Registru”
Decontarea ședințelor de consiliere psihologică se asigură în următoarele condiții:
a) Tariful unei ședințe de consiliere psihologică este de 120 lei;
b) Durata unei ședințe de consiliere psihologică este de 50 de minute;
c) Numărul maxim al ședințelor de consiliere psihologică este de 10 ședințe;
d) Perioada maximă de derulare a ședințelor de consiliere psihologică este de 120 de zile.
„(2) Decontarea serviciilor de intervenție se efectuează pentru fiecare ședință, indiferent de numărul de ședințe aplicate unui copil, dar nu mai mult de numărul ședințelor prevăzute la alin.(1) lit. c).
(3) În situații excepționale, motivate de starea de sănătate a copilului, dovedite prin acte medicale, perioada maximă prevăzută la alin.(1) lit.d) se poate prelungi cu încă 120 de zile”, se arată în proiectul de hotărâre.
proiect_Hotărere-de-Guvern_metodologie-decontare-psihologi_Programul-„Din-grijă-pentru-copii (1) nota-de-fundamentare_decontare-servicii-psihologice_inscrierea-in-programul-„Din-grijă-pentru-copii
Alte informații utile despre program
„Pandemia de COVID-19 a generat un impact pluridimensional asupra creșterii și dezvoltării copiilor. Studiile internaționale în domeniu, dar și analizele exploratorii realizate la nivel național indică o serie de efecte nocive asupra stării de bine a copiilor cu posibile repercusiuni pe termen scurt, mediu și lung.
Anxietatea, depresia, izolarea, riscurile asociate utilizării excesive a internetului, creșterea gradului de violență în familie sunt doar câteva dintre efectele cartografiate ale pandemiei de Covid-19 asupra copiilor.
Programul Național de Suport destinat copiilor, în contextul Pandemiei de COVID-19 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII răspunde acestor probleme stringente. România este primele țări care gândește un program dedicat stării de bine a copiilor și a famiiei, în general.
Programul este structurat pe două arii de intervenție: Suport Psihoemoțional și Siguranța Copiilor.
Fiecare componentă cuprinde deopotrivă măsuri guvernamentale și un pachet de măsuri creat și implementat de partenerii sociali (ONG, actori privați, autorități locale), care se vor ralia Programului Național”, se arată pe site-ul https://dingrijapentrucopii.gov.ro/
Citește și despre următorul subiect: Guvernul aprobă un nou sprijin pentru români. Persoanele care suferă de boala secolului primesc vouchere în valoare de 3.000 de lei