- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Expanisunea DIGI în Europa. Compania controlată de omul de afaceri român, Zoltan Teszari, se extinde anul viitor în Portugalia și Belgia

05 Dec, 12:30 • Fundeanu Madalina
Compania Digi, controlată de magnatul român Zoltan Teszari, se extinde anul viitor în Portugalia și Belgia. Tranzacția Orange – Masmovil ar putea oferi Digi unele active cheie pe piața europeană.
Expanisunea DIGI în Europa. Compania controlată de omul de afaceri român, Zoltan Teszari, se extinde anul viitor în Portugalia și Belgia

Pregătită să câștige teren în Spania, compania Digi, controlată de magnatul român Zoltan Teszari, se extinde anul viitor în Portugalia și Belgia, scrie Bloomberg, citat de Economedia. Tranzacția Orange – Masmovil ar putea oferi Digi unele active cheie pe piața europeană.

Compania DIGI se extinde în Europa

Magnatul român Zoltan Teszari, unul dintre cei mai bogați oameni din țară, își păstrează un profil atât de discret încât ziarele locale sunt adesea nevoite să folosească fotografii vechi de 20 de ani ale multimilionarului, după cum notează sursa precizată. Acum, o potențială tranzacție în Spania a împins compania retrasului antreprenor de 53 de ani în lumina reflectoarelor.

Publicația internațională notează că unitatea spaniolă a companiei Digi Communications este pe cale să devină unul dintre cei mai mari câștigători ai consolidării pieței de telecomunicații din țară. Digi, care a evoluat de la un magazin care vindea cartele telefonice diasporei românești din națiunea din sudul Europei în cel de-al cincilea operator de telecomunicații al acesteia, este favorizat de autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană potrivit unor documente consultate de Bloomberg – pentru a primi o bonitate care probabil îi va impulsiona creșterea în țară.

Câștigul spectaculos al companiei Digi este legat de o fuziune planificată de 18,6 miliarde de euro (20,2 miliarde de dolari) între unitatea locală a Orange SA și Masmovil Ibercom SA, operatorii de telefonie nr. 2 și, respectiv, nr. 4 din Spania, care ar scoate de pe piață un concurent important.

Citește și: Vânzările magazinelor online cresc cu 28% mai mult în perioada sărbătorilor! Top 7 categorii cu cele mai multe vânzări!

Digi
Digi

UE a respins anterior astfel de combinații, încercând să încurajeze o concurență care să favorizeze consumatorii. Însă profiturile în scădere la operatorii naționali și nevoia disperată de a găsi fonduri pentru construirea rețelelor 5G ar putea convinge autoritățile de reglementare să accepte acest proiect, atâta timp cât companiile promit să vândă anumite active rivalilor.

Se așteaptă ca Orange și Masmovil să obțină aprobarea tranzacției lor până la sfârșitul anului, iar Digi este cumpărătorul preferat al UE pentru active și ar fi ajuns la un acord preliminar pentru cumpărarea acestora, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Felul în care se desfășoară fuziunea Orange-Masmovil este urmărit îndeaproape în mare parte din Europa, iar succesul acesteia ar putea declanșa un val de consolidări, în special pe piețe extrem de competitive precum Spania, Italia, Franța șiDanemarca.

Un număr mai mic de jucători ar putea aduce o îmbunătățire a marjelor și ar putea duce la creșterea fondurilor pentru sectorul european al telecomunicațiilor europene și să contribuie la eliminarea unui deficit de investiții estimat la 174 de miliarde de euro. În octombrie, Vodafone Group Plc a convenit să vândă unitatea sa spaniolă aflată în dificultate către Zegona Communications Plc, o firmă de investiții care face bani din restructurarea unor întreprinderi aflate în dificultate.

„Fuziunile și alte potențiale achiziții par să perturbe status quo-ul”, a declarat Ahmad Latif Ali, EMEA Telecommunications insights lead la IDC, adăugând că propunerea de fuziune Orange-Masmovil este un test decisiv pentru poziția Comisiei în ceea ce privește consolidarea. Tranzacția, care ar putea oferi Digi unele active cheie, este “o șansă unică”, a declarat și ar putea fi „un moment de transformare pentru companie”, a spus acesta.

Digi, al cărui model de afaceri depinde încă în mare parte de închirierea conectivității rețelei de la marii operatori, este deja în creștere în România și Spania. Compania are ambiții mai largi pentru Europa, extinzându-se în Portugalia și Belgia în perioada următoare.

Aceasta început să își construiască rețeaua fixă în Portugalia și a declarat că este pe cale să lanseze servicii în această țară în al doilea trimestru al anului 2024. În Belgia, Digi a intrat anul trecut într-o societate mixtă cu operatorul local Citymesh și a semnat recentun acord de roaming pe cinci ani care va asigura servicii mobile pentru clienți începând cu a doua jumătate a anului viitor.

„Privind dincolo de 2023, suntem încântați să avansăm cu intrarea noastră pe piețele din Portugalia și Belgia,unde ne propunem să replicăm modelul nostru de servicii accesibile și de înaltă calitate, asigurându-ne astfel o creștere continuă în peisajul european al telecomunicațiilor”, a declarat directorul general al Digi, Serghei Bulgac, în declarația companiei, luna trecută.

Deși nu este implicat în toate detaliile operațiunilor, Teszari, care deține aproximativ 60% din Digi, este cel mai important factor de decizie pentru grup și ia toate deciziile importante ale acestuia, de la strategia sa la fuziuni și achiziții, au declarat oficialii companiei. Teszari, care vorbește rar cu presa, a refuzat să comenteze planurile de viitor ale firmei sale, notează Bloomberg.

Vezi și: Premieră în România! MIPE a folosit roboți Tailent pentru a evalua 7.188 de cereri de finanțare

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...