Experții UiPath, companie globală de software care dezvoltă o platformă pentru automatizarea proceselor robotizate, fondată de antreprenori români și listată în 2021 la bursa de la New York, se vor implica în digitalizarea operațiunilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), instituție cu mari probleme IT de foarte mulți ani. Planul a fost convenit în discuția avută, la Guvern, de premierul Marcel Ciolacu cu Daniel Dines, fondatorul companiei. Fondatorul UiPath a fost de acord să ajute la digitalizarea Fiscului și s-a convenit că experții UiPath vor lucra la un plan în acest sens, potrivit surselor Profit.ro.
ANAF are în derulare un număr mare de proiecte pentru modernizarea activității, inclusiv a relației cu contribuabilii, însă avansul în această privință nu este unul suficient de rapid. Controlul ANAF asupra unor operațiuni precum digitalizarea formularelor este limitat de faptul că implementarea tehnică se află în responsabilitatea Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF), instituție în subordinea Ministerului Finanțelor.
Mai mult, CNIF are un deficit mare de IT-iști. În primăvara anului trecut, ANAF a primit asistență din partea administrației fiscale din Estonia pentru reforma activităților de control fiscal. Estonia este recunoscută la nivel global ca fiind printre liderii digitalizării administrației.
Potrivit surselor citate, digitalizarea ANAF a fost unul dintre subiectele abordate de premierul Ciolacu cu Daniel Dines, în contextul mai larg al digitalizării aparatuului administrativ de stat.
Mai mult decât atât, conform surselor, experți ai UiPath au decis să se implice în găsirea unor soluții pentru infrastructura informatică a Fiscului.
„A fost discutată digitalizarea ANAF, iar experții companiei vor ajuta și vor lucra la un plan în acest scop”, au declarat surse oficiale pentru site-ul menționat.
Asemenea predecesorilor lui, premierul Ciolacu a vorbit constant despre digitalizarea Fiscului, având în vedere că, pe lângă colectarea veniturilor și combaterea evaziunii fiscale, aceasta ar putea crea cadrul necesar pentru introducerea impozitului globale, pentru care liderul social-democrat insistă.
„Am avut un dialog extrem de deschis și de pozitiv cu Daniel Dines și echipa sa, convenind să lucrăm în continuare împreună. Vrem să învățăm din experiența și modelele de lucru ale UiPath cu sectorul public din țari avansate tehnologic precum Singapore sau Statele Unite.
Le-am spus că nu vrem să inventăm roata, ci să preluăm un model internațional de succes în privința digitalizării infrastructurii informatice de stat. Am certitudinea că UiPath va fi unul dintre partenerii noștri de termen lung în această privință și cred că este firesc ca România să se bazeze pe Daniel Dines și tinerii săi, care au construit, cu energie, disciplină și multă pricepere, un gigant tehnologic care valorează miliarde de dolari”, a declarat Marcel Ciolacu după întâlnirea cu Daniel Dines.